ГоловнаСвіт

Спецдоповідач ООН закликав терміново прибрати Кім Чен Ина і його сім'ю з політичної арени

В ООН сподіваються домогтися звільнення всіх північнокорейських "в'язнів сумління"

Спецдоповідач ООН закликав терміново прибрати Кім Чен Ина і його сім'ю з політичної арени
Ким Чен Ын
Фото: EPA/UPG

Спецдоповідач ООН з прав людини в КНДР Марзукі Дарусман заявив, що для звільнення всіх "в'язнів сумління" в Північній Кореї необхідно змістити її лідера Кім Чен Ина і прибрати з політичної арени всю його сім'ю.

Про це повідомляє Associated Press.

"Я думаю, що надважливе завдання - це негайно звільнити ці 80, а то й 100 тисяч в'язнів і ліквідувати ці табори, - сказав він в інтерв'ю агентству. - Але це може відбутися, тільки якщо цю систему, побудовану на культі особистості, повністю буде знищено".

"Але це може відбутися, тільки якщо цю систему керівництва буде повністю демонтовано. І єдиний спосіб зробити це - змістити Кіма та його сім'ю, прибрати їх зі сцени, щоб нове керівництво зайняло їхнє місце", - наголосив спецдоповідач ООН.

Північні корейці перебувають "у найвразливішому становищі на цьому етапі, це відбувається завжди, коли провина і відповідальність верховного лідера виносяться у всій красі на суд світової громадськості", - зазначив він.

Кім Чен Ин прийшов до влади в грудні 2011 року, після смерті свого батька Кім Чен Іра. У грудні 2013 року в КНДР стратили Чан Сон Тхека, другу людину в країні після Кім Чен Ина. Декілька днів перед тим його заарештували за звинуваченням у перевищенні повноважень, корупції та розпусному способі життя. Аналітики, проте, припускають, що насправді причиною страти чиновника стало прагнення молодого північнокорейського лідера позбутися великих політичних конкурентів. Чан Сон Тхек довго мав великий вплив у країні і фактично сприймався як регент при своєму племіннику Кім Чен Ину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram