ГоловнаЕкономікаБізнес

Південмаш втратить 80% виторгу через відмову Росії від "Зенітів"

Найбільшому космічному підприємству загрожує зупинка на рік-півтора

Південмаш втратить 80% виторгу через відмову Росії від "Зенітів"
Фото: spacevids.tv

Дніпропетровський завод Південмаш втратить 80% свого виторгу через відмову Росії від ракет "Зеніт".

Про це заявив помічник генерального директора заводу з загальних питань Володимир Ткаченко.

"80% виторгу Південмашу - це була ракета-носій "Зеніт". 20% - це був "Таурус" та інші проекти. В результаті "Таурус" впав (два останні запуски цієї ракети у 2009 і 2011 закінчилися невдачею, - LB. ua), і тепер, рік-півтора ми будемо простоювати, тому що триватиме адаптація "Тауруса" до нового двигуну. Всі інші замовлення - це менш ніж 5%, ну, максимум 10%, завантаження Південмашу", - заявив він.

Ткаченко додав, що підприємство і так не працює з листопада 2014 року і не може погасити свої борги з зарплати і енергоносіїв.

Нагадаємо, Південний машинобудівний завод є провідним українським підприємством у ракетно-космічній галузі. Починаючи з 50-х років минулого століття, у Дніпропетровську було створено чотири генерації ракетних комплексів стратегічного призначення, близько 400 космічних апаратів 70 різних модифікацій, космічні ракети-носії сімейств: "Циклон", "Космос", "Зеніт".

Тут також випускають різні транспортні засоби - від тракторів до тролейбусів. Останнім часом тут освоєно капітальний ремонт автобусів і трамваїв чеського виробництва, а також, у зв'язку з останніми подіями на сході країни налагоджено відновлення військової колісної техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram