ГоловнаСуспільствоВійна

Для виїзду за межі району потрібна довідка з військкомату

Ті, хто підпадають під мобілізацію, обмежені не тільки у виїзді за кордон

Для виїзду за межі району потрібна довідка з військкомату
Фото: Макс Левин

Громадяни України, які підпадають під мобілізацію, мусять отримувати дозвіл військкомату на виїзд не лише за кордон, а й за межі адміністративного району.

Про це в коментарі Укрінформу заявив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ генерал-майор Володимир Талалай.

"Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформлюється у формі відповідної довідки", - сказав він.

Таку довідку військовозобов'язані повинні мати навіть при виїзді за межі свого адміністративного району. "Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводиться мобілізація, має намір покинути місце проживання та виїхати за межі адміністративного району, повинен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщаючись по території держави", - зазначив Талалай.

Талалай зауважив, що ця норма є у чинному законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Указ Президента України № 40/2015 від 30 січня, яким доручається законодавчо врегулювати питання виїзду за кордон підлягають мобілізації, за словами Талалая, покликаний визначити більш дієвий механізм реалізації цієї норми.

За словами Талалая, довідку з військкомату не потрібно отримувати, якщо військовозобов'язаний виїжджає за межі свого адмінрайону "на день-два". За його словами, мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені, і це та інші питання будуть врегульовані найближчим часом на виконання Указу Президента.

Найчастіше, підкреслив Володимир Талалай, необхідність у цій довідці стосується випадків, коли військовозобов'язаний має намір виїхати за межі держави під час мобілізації. "Це повинна бути довідка встановленої форми у військовому комісаріаті, де вказано що громадянин такий-то знаходиться на обліку і має дозвіл на виїзд", - додав він.

Нагадаємо, з 20 січня оголошено першу у 2015 році хвилю мобілізації тривалістю у 90 днів. У її рамках планують мобілізувати 54 тисячі осіб. Загалом цього року передбачено мобілізацію 104 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram