ГоловнаПолітика

МЗС ініціює в'їзд росіян в Україну тільки за закордонними паспортами

Відомство розробило проект постанови для Кабміну

МЗС ініціює в'їзд росіян в Україну тільки за закордонними паспортами
Фото: zn.ua

Міністерство закордонних справ України розробило проект постанови уряду про запровадження заборони на в'їзд в Україну росіянам за цивільними паспортами і свідоцтвами про народження. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в уряді.

"Цей проект постанови розглядається урядом", - сказав співрозмовник агентства, не уточнивши, однак, на якому етапі підготовки документ і коли його можуть схвалити.

Згідно із заявою, йдеться про припинення окремих положень угоди між урядами України і Росії про безвізові поїздки громадян України і Росії.

Якщо документ затвердять, громадяни РФ не зможуть в'їжджати, перебувати і пересуватися територією України на підставі паспорта громадянина Росії або свідоцтва про народження, в'їзд буде можливим лише за закордонними, дипломатичними і службовими паспортами.

"Таке рішення дозволить впорядкувати поїздки російських громадян в Україну та налагодити ефективний механізм контролю за їхнім перебуванням на нашій території", - пояснив співрозмовник агентства.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року РФ змінила законодавство, згідно з яким в'їзд на її територію для жителів більшості країн СНД здійснюється тільки за закордонними паспортами. Право в'їжджати за внутрішніми паспортами до Росії зберегли жителі країн, що входять до Митного союзу - Білорусі та Казахстану. Термін перебування на території Росії обмежений 30 днями, виняток зроблено для громадян України призовного віку - вони можуть "переховуватися від мобілізації" протягом 90 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram