ГоловнаПолітика

РНБО назвав недоцільною ратифікацію Римського статуту

Польовий продемонстрував наслідки такого рішення на грузинському прикладі

РНБО назвав недоцільною ратифікацію Римського статуту
Фото: inforesist.org

Рада нацбезпеки і оборони вважає недоцільною ратифікацію Римського статуту, який поширить юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на територію України. Відомство пояснює, що це поставить Україну і Росію в нерівні умови і відкриє для Кремля нову можливість для пропаганди і тиску на Україну.

Про це йдеться у коментарі заступника голови медіацентру РНБО Володимира Польового.

"Розкрию цю тезу на прикладі: Росія не ратифікувала Римський статут, а Грузія - ратифікувала. У серпні 2008 року російська армія вторглася на територію Грузії "для захисту російських громадян". Зате зараз Міжнародний кримінальний суд розглядає понад 3000 звернень саме від росіян, які отримали російське громадянство у Південній Осетії і нібито зазнали шкоди від дій грузинської влади. Тобто саме росіяни (а не навпаки) виступають на боці обвинувачення, а дії грузинської сторони досліджує суд. Переслідування російської влади, солдатів і керівництва Міжнародним кримінальним судом не можливе, оскільки Росія не є країною-учасницею Римського статуту", - зазначив Польовий.

За його словами, РНБО не говорить про те, що Римський статут не можна ратифікувати в принципі. Але в умовах анексії Криму та агресії Росії на Донбасі це можна робити тільки у разі, якщо статут ратифікує і Росія.

"Звичайно, Росія, яка свідомо дестабілізує ситуацію у країнах, що входять до сфери її "національних інтересів", не збирається ратифікувати цей документ. Росія вже створила "Білу книгу пам'яті" про події на Донбасі і готує позови до українських військових. За логікою росіян, не має значення, що саме російські військові і підтримувані нею терористи винні у загибелі тисяч мирних громадян і українських військових. Важливі тільки фальсифіковані дані про обстріл Донецька і Луганська і тисячі скарг від обурених мешканців, які вже підготували російські юристи", - підкреслив Польовий.

Міжнародний кримінальний суд розглядає злочини, особливо небезпечні з точки зору міжнародного співтовариства: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і агресія проти країни-учасника МКС. Ці злочини також передбачені в українському Кримінальному кодексі, зазначив Польовий.

Тому навіть якщо Україна не ратифікує Римський статут, це не означає, що винних не покарають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram