ГоловнаПолітика

Порошенко: Україну повинні захищати не діти, а досвідчені військові

Президент заявив, що не допустить повторення подій під Крутами

Порошенко: Україну повинні захищати не діти, а досвідчені військові
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вважає, що Україну повинні захищати не діти, а досвідчені військові. Про це він заявив на Аскольдовій могилі в Києві, де поховано частину учасників бою під Крутами.

"Герої Крут були такими юними. Їм би ще жити і жити... Але всім поколіннями українців ці хлопці показали справжній приклад жертовності й героїзму", - заявив президент.

Він зазначив, що юнаки 1918 року були змушені піти на фронт і дати відсіч російській армії, бо тодішня влада України недооцінила роль армії. "Честь і слава героям Крут, але захищати Україну повинні не діти, а досвідчені військові. Це місія дорослих і досвідчених чоловіків", - наголосив Порошенко, нагадавши, що, згідно з рішенням Верховної Ради, в армію не будуть призивати чоловіків віком до 20 років, а тих, хто все-таки потрапить під призов, не відправлятимуть на передову.

Він зазначив, що після розпаду Радянського Союзу Україна мала майже мільйонну армію, 6000 танків, 1500 літаків і навіть ядерну зброю. За два десятиліття армія скоротилася менше ніж до 150 тисяч військовослужбовців, і то номінально, наголосив президент. Тому що коли 1 березня 2014 року Державна дума Росії ухвалювала рішення про введення військ в Україну, то Україна могла протиставити лише 6000 готових до війни солдатів. "Дивним чином Янукович не встиг роззброїти ці 6000", - заявив Порошенко.

Він додав, що за рік ситуацію вдалося виправити, і вже 2015 року чисельність Збройних сил України зросте до 250 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram