ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтери ініціюють створення єдиної телефонної лінії для координації роботи екстрених служб

У разі повторення маріупольського сценарію у містах має бути налагоджено систему цивільної оборони

Волонтери ініціюють створення єдиної телефонної лінії для координації роботи екстрених служб
Волонтеры на пресс-конференции
Фото: Нелли Вернер

В Україні буде створено єдину телефонну лінію для вирішення питань допомоги пораненим, цивільної оборони та евакуації в разі атаки на великі міста.

Про це заявив представник ініціативи "Воїни добра" і волонтерської групи "Мега-Поліграф" Олег Свірко на спільній прес-конференції волонтерів у Києві, передає кореспондент LB.ua.

"Через події в Маріуполі розкрилися проблеми: відсутність системи раннього виявлення та оповіщення населення про загрозу бомбардування; друге - відсутність навичок цивільної оборони у населення. Третє - відсутність інструментів ефективних дій за так званими пунктами цивільної оборони у держави", - повідомив він.

За словами Свірка, має бути відпрацьована система координації всіх служб у разі повторення маріупольського сценарію: військових, пожежників, медиків, газовиків тощо, а також їх взаємодії з волонтерами на місцях.

Волонтери ініціюють створення міжвідомчої робочої групи з відновлення системи цивільної оборони в країні. Вони вже підготували лист з відповідною вимогою до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

"Ми перебуваємо у стані війни. Будь-яке велике місто в сьогоднішній ситуації перебуває під загрозою. Ми не говоримо, що когось треба буде евакуювати. Але потрібно мати систему, яка у разі виникнення подібної ситуації буде працювати", - додав волонтер.

"Коли обстрілюють велике місто, люди дуже часто не знають, куди їм бігти, телефонувати. Ми вважаємо, що має бути створено на національному рівні один телефон ("гарячу лінію" - ред.), який би постійно володів цією інформацією, яка змінюється", - додав координатор проекту "Повернись живим" Віталій Дейнега.

Він зазначив, що сьогодні влада та МНС часто перенаправляють дзвінки,

що надходять їм, на волонтерів, які займаються пораненими і біженцями.

Єдина телефонна лінія має служити для консультацій з питань допомоги та евакуації населення.

За словами Давида Арахамії, координатора групи "Народний проект", наявна нині в Україні система евакуації населення не працює.

"Систему евакуації у нас прописано, останній раз нею користувалися в 2008 році, коли була повінь на Західній Україні. Вона втратила актуальність", - сказав Арахамія.

Він зазначив, що також перша хвиля мобілізації забрала багато цивільного транспорту в АТО - це автобуси у віданні місцевих адміністрацій, які передбачені для евакуації людей в екстрених випадках.

"Ми звернулися вчора з листом до посольства Канади з проханням надати нам у терміновому порядку експертів з евакуації, щоб вони поділилися досвідом і розповіли, як це відбувається в країнах, які регулярно цим займаються", - сказав Арахамія

"Якщо знадобиться завтра 1000 дітей евакуювати - це завдання просто для нас непосильне в нинішній структурі", - підкреслив він.

Як повідомлялося, волонтери спільно зберуть гроші і придбають 10 тисяч одиниць кровоспинних препаратів для мобілізованих бійців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram