ГоловнаЕкономікаДержава

Газ для населення і теплокомуненерго дорожчатиме поступово, - Уманський

Без зростання тарифів на газ неможливо ліквідувати дефіцит "Нафтогазу"

Газ для населення і теплокомуненерго дорожчатиме поступово, - Уманський
Фото: Макс Левин

Ціна газу для населення і теплокомуненерго зростатиме поступово, але без зростання цін не обійтися. Про це в інтерв'ю LB.ua сказав Ігор Уманський, перший заступник міністра фінансів України.

"Зараз іде дискусія в уряді, як це відбуватиметься. Є імпортний газ, і є газ внутрішнього видобутку. Кажуть, внутрішнього видобутку в нас 20 млрд кубометрів і що це повністю покриває потреби населення. Це не так, частину газу видобувають приватні компанії, які продають його за ринковою ціною", - пояснив Уманський.

За словами заступника міністра фінансів, населення споживає близько 14,5 млрд кубів. Друга пільгова категорія споживачів - теплокомуненерго (опалення та гаряча вода) - ще 6,8 млрд. Бюджетні організації сплачують повну ціну, як і підприємства. Разом ми маємо 21,3 млрд кубів пільгового споживання.

"Що у нас із ресурсів? Газ власного видобутку за внутрішньою ціною - 12,8 млдрд кубів. Різниця - 8,5 млрд кубометрів за ринковими цінами. При цьому внутрішня ціна газу навіть не в повному обсязі покриває витрати видобувачів, не те що розвиток і розробку нових родовищ", - додав чиновник.

Нагадаємо, минулорічне підвищення тарифів на газ не допомогло "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram