ГоловнаЕкономікаДержава

Новий російський газопровід до Туреччини виявився клоном "Південного потоку"

Першу нитку "Турецького потоку" планують запустити наприкінці 2016 року

Новий російський газопровід до Туреччини виявився клоном "Південного потоку"
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Маршрут нового російського газопроводу до Туреччини пройде переважно за маршрутом нереалізованого "Південного потоку" і буде аналогічним йому за потужністю. 660 км турецького трубопроводу прокладуть у старому коридорі "Південного потоку", і тільки останні 250 км підуть у бік європейської частини Туреччини, а не в Болгарію, повідомила прес-служба "Газпрому".

За її даними, про це сьогодні домовилися в Анкарі голова правління "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Їлдиз.

Морську частину "Газпром" збудує сам, газотранспортні потужності на території Туреччини створюватимуть спільно. Уповноваженою компанією з турецького боку призначено компанію Bota.

Першу нитку трубопроводу потужністю 15750 млн кубометрів планують ввести в експлуатацію вже в грудні 2016 року. Його загальну потужність заплановано на рівні 63 млрд кубометрів. Міжурядову угоду про газопровід мають підписати у другому кварталі 2015 року.

Пунктирна лінія - маршрут "Південного потоку", суцільна - маршрут уже збудованого "Блакитного
потоку"
Пунктирна лінія - маршрут "Південного потоку", суцільна - маршрут уже збудованого "Блакитного потоку"

Нагадаємо, 1 грудня 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не будуватиме "Південний потік" через неконструктивну позицію ЄС щодо "Південного потоку". Через кілька днів глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що транзитне значення України буде зведено до нуля і без "Південного потоку" - за рахунок "Північного потоку" і нового трубопроводу до Туреччини. При цьому єврокомісар з енергетики Марош Шефчович вважає, що новий план Росії перенаправити транзит газу в обхід України не спрацює.

Газопровід "Південний потік" планували прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хаба в Баумгартені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram