ГоловнаЕкономікаДержава

S&P знизило кредитний рейтинг Росії до "сміттєвого"

Зовнішні та внутрішні резерви бюджету РФ будуть знижуватися через посилення зовнішнього тиску, вважають аналітики

S&P знизило кредитний рейтинг Росії до "сміттєвого"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний кредитний рейтинг Росії з інвестиційного ВВВ- до спекулятивного, або "сміттєвого" рівня ВВ+ з негативним прогнозом.

Гнучкість грошово-кредитної політики стала більш обмеженою, а перспективи економічного зростання погіршилися, повідомляє агентство РБК з посиланням на Bloomberg.

S&P дає за рейтингами "негативний" прогноз - зовнішні і внутрішні резерви бюджету будуть знижуватися через посилення зовнішнього тиску і збільшення державної підтримки економіки, уточнює агентство.

Агентство зазначає, що в грудні 2014 року Центробанк підвищив ключову ставку на 750 базисних пунктів, до 17%. "Це мало зупинити різке знецінення рубля і приборкати інфляцію. Рубль короткочасно зміцнився щодо долара, але відтоді він продовжує дешевшати, досягнувши позначки близько 66 рублів за долар (станом на 26 січня 2015 року) порівняно з приблизно 35 [руб./$] рік тому", - йдеться в повідомленні агентства.

У S&P очікують, що в нинішніх умовах буде скорочено кредитування економіки, що надалі, ймовірно, підірве економічне зростання. Очікуваний рівень інфляції, за оцінкою S&P, у 2015 році буде вищий за 10%.

"Ми очікуємо, що якість активів у фінансовій системі, з урахуванням ослаблення рубля, обмеженого доступу ключових галузей економіки на міжнародні ринки капіталу через санкції, а також економічний спад буде погіршуватися", - прогнозують у Standard&Poor's. При цьому в агентстві вважають, що в Росії буде "приглушене прогнозоване зростання" на 0,5% щороку протягом 2015-2018 років. Наступний перегляд кредитного рейтингу країни заплановано на 17 квітня 2015 року.

Раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch також знизило суверенний рейтинг Росії до рівня ВВВ-. Через тиждень міжнародне агентство Moody’s знизило рейтинг російських держоблігацій до рівня Baa3.

Таким чином, Fitch і Moody's помістили рейтинги Росії на нижній щабель інвестиційної категорії, проте S&P першим визнало російські цінні папери спекулятивними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram