ГоловнаСуспільствоПодії

ФСБ затримала трьох кримських татар у Севастополі

Затриманих підозрюють у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір"

ФСБ затримала трьох кримських татар у Севастополі

23 січня співробітники ФСБ затримали трьох кримських татар 20-30 років в окупованому Росією Севастополі. Усіх трьох підозрюють у зв'язках із забороненою в РФ з 2003 року організацією "Хізб ут-Тахрір", передає сайт "Крим.Реалії".

Адвокат Еміль Курбедінов повідомляє про затримання підозрюваних строком на два місяці.

При цьому, як зазначив юрист, швидше за все протягом двох-трьох днів їх етапують до Сімферополя, оскільки тільки в цьому місті знаходиться єдине в Криму СІЗО.

За його інформацією, всіх трьох затриманих підозрюють у порушенні ст. 205.5 КК Російської Федерації ("Організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації"). Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі строком від 15 до 20 років або довічне.

"Те, що ці люди належать до такого руху як "Хізб ут-Тахрір", ще потрібно довести. За часів України вони також потрапляли в поле зору СБУ, але тоді всі наші 12 судових засідань у цій справі було виграно", - зазначив Курбедінов.

"Це своєрідний тест для кримських татар. Якщо зараз народ скаже: він же "хізб", так йому і треба, тоді це почнеться повсюдно. Будь-якого мусульманина, неугодного владі, можуть звинуватити в тероризмі. А тому ці затримання - своєрідний лакмусовий папір для народу", - підкреслив Еміль Курбедінов.

Нагадаємо, російські силовики обшукували будинки кримських татар у пошуках "терористів" восени 2014 року.

У лютому 2014 року Росія захопила український Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram