ГоловнаСвіт

Годинник Судного дня перевели на дві хвилини вперед

Наблизилася "північ" - час ядерної війни і загибелі цивілізації

Годинник Судного дня перевели на дві хвилини вперед

22 січня стрілки годинника Судного дня перевели на дві хвилини вперед: зараз вони показують за три хвилини до півночі. Пересування стрілки відображає збільшення небезпеки ядерної війни і загроз, пов'язаних із кліматом.

Про пересування стрілок повідомили під час прес-конференції у Вашингтоні, трансляцію якої вів сайт журналу Bulletin of Atomic Scientists.

"2015 року неконтрольовані кліматичні зміни, модернізація ядерної зброї по всьому світу і роздуті ядерні арсенали становлять надзвичайну і безсумнівну загрозу для виживання людства. Світовим лідерам не вдається діяти достатньо оперативно і в масштабах, достатніх для захисту громадян від потенційної катастрофи. Ці помилки політичних лідерів загрожують кожному жителю Землі. Імовірність глобальної катастрофи дуже велика", - заявив виконавчий директор журналу Кеннет Бенедикт.

Символічний годинник Судного дня - проект американського журналу вчених-атомників, запущений 1947 року творцями першої атомної бомби. Цей годинник символізує рівень напруження у світі і розвиток ядерного озброєння. Північ на цьому годиннику означає ядерний катаклізм.

Рішення про переведення стрілок приймає рада директорів журналу за допомогою зовнішніх експертів, серед яких, зокрема, 18 лауреатів Нобелівської премії.

1947 році стрілки встановили в положенні "без семи хвилин північ". У 1952-му, коли СРСР і США випробували термоядерні бомби, стрілки пересунули до максимально небезпечного положення - 11:58. Після зовнішньополітичних криз 1960-х, підписання договору ОСО-1 і обмеження ПРО 1972 року пересунули на 10 хвилин назад. Найвіддаленіше від півночі положення стрілок (без 17 хвилин) було 1991 року, коли СРСР і США підписали договір про скорочення стратегічного озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram