ГоловнаСвіт

Президент Ємену погодився виконати вимоги повстанців

Бунтівники назвали "прийнятними" пропозиції єменського лідера щодо реформи конституції

Президент Ємену погодився виконати вимоги повстанців
Абд-Раббу Мансур Хади
Фото: EPA/UPG

Президент Ємену Абд Раббу Мансуру Хаді пізно ввечері 21 січня заявив, що владі та представникам шиїтського руху хуті ("Ансар Аллах") вдалося дійти згоди.

Як повідомляє агентство Рейтер, президент поступився вимогам внесення змін до Конституції.

У своїй заяві, оприлюдненій після переговорів з бунтівниками, які відбулися в президентській резиденції, глава держави повідомив, що після внесення поправок у проект нової конституції мусульмани-шиїти зможуть обіймати будь-які державні посади. Однак, підкреслив він, для зміни чернетки "необхідна згода всіх сторін".

Представники "Ансар Алдаха" вже назвали запропоновані президентом умови "прийнятними", зазначає Рейтер.

Президент також заявив, що представники руху хуті погодилися вивести свої війська з околиць президентського палацу та інших державних територій. Члени "Ансар Аллах" також зобов'язалися відпустити взятого в полон Ахмеда Авада бен Мубарака, голову адміністрації президента.

Переговори відбулися після двох днів збройних сутичок, внаслідок яких загинули 35 людей, близько 100 отримали поранення. Епіцентром збройного протистояння силовиків і шиїтських бунтівників була територія палацу президента, де під вогонь потрапили кортежі прем'єр-міністра і глави міноборони.

Крім того, в Адені - найбільшому місті та колишній столиці держави - відновилося сухопутне, морське і авіаційне сполучення, припинене на тлі кризи, зазначає Рейтер.

Хуті - загони бойовиків шиїтів, котрі воюють проти уряду Ємену. За словами влади, їх підтримує Іран. У вересні 2014 року бойовики захопили більшу частину єменської столиці Сани.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram