ГоловнаСвіт

Повстанці-шиїти встановили контроль над столицею Ємену

Єменські повстанці виступають проти проекту нової конституції

Повстанці-шиїти встановили контроль над столицею Ємену
Повстанцы-шииты в Йемене
Фото: EPA/UPG

У Ємені шиїтські повстанці-хуті взяли під контроль президентський палац і практично повністю контролюють єменську столицю Сану.

Про це повідомляє euronews.

Президент Ємену Абд Раббо Мансур Аль-Хаді, за різними даними, зараз або перебуває у своєму будинку в Сані, або виїхав до Адена - найбільшого міста і колишньої столиці держави.

В Адені, тим часом, призупинено все сухопутне, морське і авіаційне сполучення, зазначає агентство Рейтер.

Тим часом самі повстанці заявляють, що вони не хочуть повалення президента, однак "готові діяти", якщо він відмовиться розширити права хуті.

Повстанці встановили частковий контроль над Саною та її околицями ще восени 2014 року. Вони звинувачують владу Ємену в невиконанні домовленостей, досягнутих рік тому. Зокрема, повстанцям не подобається проект нової конституції, за якою країна має стати федерацією.

В ООН побоюються, що в Ємені фактично відбувається державний переворот. Рада Безпеки закликала сторони вирішити свої розбіжності шляхом діалогу, не вдаючись до насильства.

Ємен не виходить з глибокої політичної кризи з 2011 року, коли в країні відбулася зміна влади. Незважаючи на заходи, які вживає влада, на півдні країни не припиняються теракти бойовиків організації "Аль-Каїда". Шиїтський повстанський рух "Ансар Алла" організувало у кількох регіонах країни масові акції протесту, спровоковані рішенням уряду про скорочення субсидій на нафтопродукти і подальшим різким зростанням цін на паливо.

На знак незгоди з діями центральної влади в Сані бойовики руху "Аль-Хусі" 18 січня викрали главу президентської канцелярії. Унаслідок запеклих боїв 19 січня між хуситами і співробітниками служби охорони єменського президента, за наявними даними, загинули дев'ять людей, понад 60 отримали поранення. Незважаючи на спроби досягти домовленостей про припинення вогню, повністю зупинити збройну конфронтацію не вдається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram