ГоловнаСвіт

Влада Китаю назвала гендерний дисбаланс у країні "найсерйознішим" у світі

Критики закликають владу КНР відмовитися від усіх обмежень в галузі планування сім'ї

 Влада Китаю назвала гендерний дисбаланс у країні "найсерйознішим" у світі
архив

Китайські органи охорони здоров'я в середу, 21 січня, назвали гендерний дисбаланс серед немовлят "найбільш серйозним і тривалим" у світі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Гендерний дисбаланс у КНР є прямим наслідком політики "одна сім'я - одна дитина", зазначає агентство. Багато вчених кажуть, що через таку політики країна переживає демографічну кризу, і підкреслюють необхідність відмовитися від усіх обмежень в галузі планування сім'ї.

В останні роки через проведення політики обмеження народжуваності в Китаї виник дефіцит новонароджених дівчаток. Сім'ї, яким дозволяється народження тільки однієї дитини, роблять свій вибір на користь хлопчиків. Від дівчаток почали позбавлятися за допомогою абортів, а у разі їх народження батьки здають дочок в притулок або кидають на вулиці. Кількість таких випадків у Китаї зростає, і в результаті щороку через аборти близько мільйона дівчаток не народжуються, а десятки тисяч виявляються залишеними.

У Китаї сім\'я заплатила $200 тис.штрафу за народження другої дитини

Згідно зі статистикою, наразі на 118 новонароджених хлопчиків припадає близько 100 дівчаток, у той час як середній світовий показник становить 103 до 107.

"У нашій країні найсерйозніший гендерний дисбаланс, який є найбільш тривалим і впливає на найбільшу кількість людей", - йдеться в заяві Національної комісії з питань здоров'я і планування сім'ї.

У зв'язку з цим комісія має намір активізувати нагляд за визначенням статі плоду, що заборонено в Китаї. Крім того, у відомстві визнали, що жінки передавали зразки крові за кордон, щоб визначити стать своїх майбутніх дітей для "отримання прибутку" в майбутньому.

"Це ще більше погіршує гендерний дисбаланс у структурі народжуваності в нашій країні", - йдеться в повідомленні Національної комісії.

Дослідники попереджають, що посилення гендерного дисбалансу може привести до нестабільності, оскільки все більше чоловіків не одружуються, що підвищує ризик антисоціальної і агресивної поведінки.

Нагадаємо, політика однієї дитини на одну сім'ю була введена в Китаї у 1970-х роках. Політика обмеження народжуваності (або планування сім'ї, як її називають у Китаї останніми роками) призвела, за оцінками експертів, до більш збалансованого розвитку у країні з найбільшим населенням у світі, послабила проблему дефіциту ресурсів, однак призвела до старіння населення.

Наприкінці 2013 року Китай послабив обмеження в галузі планування сім'ї, дозволивши сім'ям мати двох дітей за умови, що один із подружжя є єдиною дитиною у своїх батьків. Критики, однак, стверджують, що цього недостатньо, щоб виправити суттєві негативні наслідки для економіки та суспільства.

Раніше цього місяця державні ЗМІ повідомляли, що, через рік після ослаблення обмежень, набагато менше людей, ніж очікувалося, звернулися по дозвіл на народження другої дитини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram