ГоловнаПолітика

Лавров: Росія виконує Будапештський меморандум, не погрожуючи України ядерною зброєю

Міністр закордонних справ РФ озвучив "нове трактування" Меморандуму про гарантії безпеки

Лавров: Росія виконує Будапештський меморандум, не погрожуючи України ядерною зброєю
Фото: EPA/UPG

Росія вважає, що відсутність з її боку погроз застосування ядерної зброї проти України є доказом дотримання нею Будапештського меморандуму. Таку заяву зробив сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Згідно із заявою Лаврова, анексія Криму в березні 2014 року не є порушенням Будапештського меморандуму з боку Росії, оскільки жителі півострова "скористалися своїм правом на самовизначення".

Лавров запевняє, що в додатку до меморандуму наголошується, що країни-підписанти всіляко перешкоджатимуть зростанню на своїй території націоналізму і шовінізму, а українські політики, на його думку, цей пункт цинічно порушили.

Глава МЗС РФ запевняє, що Будапештський меморандум тільки встановлює заборону на застосування або погрози застосуванням ядерної зброї проти України.

"Ми не підписувалися в Будапештському меморандумі погоджуватися з результатами збройного державного антиконституційного перевороту. Єдиним правовим зобов'язанням у Будапештському меморандуму є зобов'язання Росії, Сполучених Штатів і Великобританії не погрожувати застосуванням ядерної зброї", - заявив Лавров.

Нагадаємо, у вересні 2014 року дійсний тоді міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що керівництво Росії погрожує Україні застосуванням тактичної ядерної зброї.

Як відомо, чинні кордони України гарантували США, Великобританія та Росія згідно з підписаним Меморандумом про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) у 1994 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram