ГоловнаКультура

Київрада має заборонити будівництво поблизу пам'ятників ЮНЕСКО

Через забудови піднялися ґрунтові води, а Лавра і Софія можуть зруйнуватися

Київрада має заборонити будівництво поблизу пам'ятників ЮНЕСКО
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада мусить запровадити мораторій на будівництво висотних будівель у буферних зонах Софії Київської, Києво-Печерської Лаври і на схилах Дніпра. Про це сьогодні заявила голова ГО "Андріївсько-пейзажна ініціатива" Марина Соловйова, повідомляє кореcпондент LB.ua.

Спорудження висотних будинків з підземними паркінгами у буферних зонах архітектурних пам'яток столиці та на схилах Дніпра призвело до підняття рівня ґрунтових вод. Уже незабаром цей рівень може досягти критичної точки, заявляє Соловйова.

"Київрада має ухвалити мораторій на будь-яке будівництво у буферних зонах культурної спадщини Києва. Якщо таке рішення буде прийнято, то до 1 лютого ми маємо повідомити ЮНЕСКО правду, про те, що Київ прийняв рішення оберігати національну та всесвітню культурну спадщину", - заявила Соловйова.

Таку заборону можуть ухвалити на засіданні Київради вже 22 січня.

Тим часом член колегії головної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Ірина Нікіфорова звернула увагу на те, що мораторій не стосуватиметься вже споруджених будівель. "Але з цими будівлями справді щось треба робити. Ми працюємо в цьому напрямку разом з чиновниками", - зазначила Нікіфорова.

За словами першого заступника міністра культури України Ігоря Ліхового, мораторій буде першим серйозним кроком Київради в питанні збереження культурної спадщини столиці.

Нагадаємо, Софія Київська та Києво-Печерська Лавра знаходяться в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram