ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Економічний настрій в Росії впав до п'ятирічного мінімуму

Глава Мінекономрозвитку РФ заявив, що "епоха милостивого розвитку" російської економіки безповоротно минула

Економічний настрій в Росії впав до п'ятирічного мінімуму
Фото: union-report.ru

Індекс економічного настрою в Росії за підсумками четвертого кварталу 2014 впав до 93,1 пункту - мінімального за останні п'ять років значення.

Про це повідомляє "Лента.ру" з посиланням на Центр кон'юнктурних досліджень ВШЕ.

Індекс вираховується на основі опитування керівників підприємств (20 тис. осіб) і споживачів (5 тис.).

Вже п'ятий квартал поспіль економічний настрій знаходиться нижче за свій середній рівень у 100 пунктів. Помітно знизилися значення індексу у сфері роздрібної торгівлі та послуг (на 5,8 і 5 процентних пунктів відповідно). На 11 процентних пунктів (до -18%) впав індекс споживчої впевненості. "Нижчі значення індикатора мали місце тільки в гострий період криз 1998 і 2008-2009 років, але навіть тоді не спостерігалося такого різкого одномоментного погіршення настроїв споживачів", - йдеться у дослідженні ВШЕ.

У Центрі кон'юнктурних досліджень пояснюють, що під час розрахунку індексу враховувалися основні економічні та політичні події кінця 2014 року: турбулентність на валютному ринку, падіння цін на нафту, економічна невизначеність і геополітична складова.

Директор Центру Георгій Остапкович підкреслює, що якщо не зняти залежність економіки від цін на вуглеводні, кризи повторюватимуться кожні 6-8 років, у перервах між якими "ми будемо заощаджувати кошти для створення різних резервних фондів з метою мінімізації втрат для виходу з наступної кризи". Він також закликає переглянути бюджет на користь науки, освіти та охорони здоров'я, щоб "вирощувати своїх Джобсів, Цукербергів та лауреатів Нобелівської премії".

За оцінкою глави Мінекономрозвитку Олексія Улюкаєва, ВВП знизиться на 4-5%, якщо протягом 2015 року ціна нафти зберігатиметься на рівні $45 за барель. Також Улюкаєв порекомендував росіянам зберігати душевний спокій у кризовій ситуації. Він зазначив, що головне - "мати міцні тили вдома, у сім'ї і найбільше думати про власне здоров'я і здоров'я своїх близьких". "Барелі, санкції - це все минуще", - сказав міністр. Він додав, що "епоху милостивого розвитку" російської економіки можна вважати такою, що минула безповоротно.

19 січня Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) опублікував прогноз, згідно з яким російська економіка у 2015 році має знизитися на 4,8%. У Міжнародному валютному фонді чекають, що ВВП РФ цього року впаде на 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram