ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ запропонував закрити небанківські обмінники

Пункти обміну з високим курсом можуть зникнути

НБУ запропонував закрити небанківські обмінники
Фото: Макс Требухов

Національний банк запропонував закрити небанківські пункти обміну валют. Про це у вівторок заявив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук, пише "Фінмайдан".

За його словами, для цього НБУ підготував законопроект "Про внесення змін до декрету Кабміну "Про систему валютного регулювання і валютного контролю". "Зміни у валютному декреті виключають фінансові компанії з генеральної ліцензії на валютні операції", - пояснив він.

Мова йде всього про чотири компанії, сказав Писарук. У матеріалах НБУ вказана тільки "Укрпошта", але, наприклад, у Києві працює також "Фінансова компанія Вікторія", де торгують валютою за курсом на 3 грн вищим, ніж у банках.

За словами Писарука, Україна є одним із лідерів в Європі з покриття обмінними установами. "На 100 тис. населення в Україні 45 банківських обмінних пунктів. Це другий показник у Центральній та Східній Європі після Болгарії, де по 65 обмінних пунктів", - розповів банкір. Тому, вважає він, рішення про закриття небанківських обмінних пунктів не матиме серйозного впливу на ринок.

Нагадаємо, що за офіційного курсу долара близько 15,80 грн в обмінних пунктах банків торгують валютою в районі 16,5 грн, а в небанківських - в районі 20 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram