ГоловнаПолітика

Кримські татари просять Україну, ООН і Туреччину запобігти їхньому знищенню

В результаті захоплення Криму корінне населення півострова перетворилися на об'єкт терору і фізичного насильства, йдеться у зверненні

Комітет із захисту прав кримськотатарського народу просить ООН, Туреччину та Україну звернути увагу на порушення прав корінного народу в анексованому Росією Криму.

Комітет прийняв ці звернення на конференції, яка пройшла в Сімферополі 17 січня, незважаючи на спроби активістів її зірвати, повідомляє ВВС Україна.

Делегати конференції прийняли звернення до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з закликом "не допустити знищення" народу.

У заяві йдеться про випадки викрадення кримських татар та порушення їхніх прав: "В результаті чергового захоплення Криму, корінне населення - кримські татари - перетворилися на об'єкт терору і фізичного насильства".

Окрім того, Генсека ООН просять захистити кримських татар від служби в російській армії.

При цьому українську владу правозахисники попросили ініціювати проведення Міжнародної конференції з безпеки в Криму під егідою ОБСЄ в квітні.

Від МЗС України вони вимагають "вивчити можливість надання кримськотатарському народу міжнародного статусу третьої сторони в російсько-українських відносинах з набуттям права самостійного звернення органів національного самоврядування Курултаю і Меджлісу в міжнародні судові інстанції".

Також у резолюції конференції вказується, що "будь-яка влада в Криму може існувати тільки за згодою і за чітко вираженою волею кримськотатарського народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram