ГоловнаСвіт

Moody's знизило рейтинг Росії на один щабель

При подальшому зниженні держоблігації РФ опустяться до "сміттєвого" рівня

Moody's знизило рейтинг Росії на один щабель

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s у п'ятницю, 16 січня, знизило довгостроковий рейтинг державних облігацій Росії з "Baa2" до "Baa3".

Про це повідомляється у прес-релізі на сайті Moody's.

Короткостроковий кредитний рейтинг знижено з рівня "P-2" до "P-3". Обидва рейтинги поставлені на перегляд з можливістю подальшого зниження.

"Baa3" - останній щабель рейтингу, який вважається інвестиційним. При подальшому зниженні державні облігації опустяться до "спекулятивного", або, як його ще називають, "сміттєвого" рівня. Це означатиме, що інвесторам не рекомендується вкладати кошти в російську економіку.

За даними Moody's, зниження рейтингу пов'язане з двома основними чинниками. По-перше, агентство очікує, що значне падіння цін на нафту і шок зміни ключової процентної ставки ЦБ продовжать підривати перспективи зростання економіки Росії в середньостроковій перспективі. За даними прес-релізу, Moody's очікує зниження ВВП РФ в 2015 році на 5,5% і на 3% в 2016 році.

По-друге, агентство побоюється, що на фінансову стійкість держави чинитиметься негативний вплив з боку валютного курсу та зниження доходів бюджету.

Попереднього разу агентство переглядало кредитний рейтинг Росії 18 жовтня 2014 року. Тоді його знизили на один щабель - з "Baa1" до "Baa2".

Інші міжнародні агентства також переглядають рейтинги Росії. Так, 10 січня, Fitch знизило довгострокові суверенні рейтинги Росії в іноземній і національній валюті з "BBB" до "BBB-" з "негативним" прогнозом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram