ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти під Генпрокуратурою вимагають притягнути до відповідальності всіх учасників голосування за закони 16 січня

За рік розслідування резонансного злочину з безліччю доказів практично не зрушилося з мертвої точки

Активісти під Генпрокуратурою вимагають притягнути до відповідальності всіх учасників голосування за закони 16 січня
Активисты под ГПУ
Фото: Автомайдан Киев

Понад сотня громадських діячів мітингують під Генпрокуратурою з вимогами притягнути до відповідальності організаторів і учасників голосування за закони 16 січня. Про це LB.ua повідомили активісти ГО "Автомайдан Київ", ініціатори акції.

"Зараз ми чекаємо генпрокурора Ярему, він на прес-конференції тут, у будівлі ГПУ. Перехожі приєднуються, прийшла певна кількість киян - навіть не активних учасників громадських організацій", - сказала Катерина Кувіта, активістка АМК.

За її словами, сьогоднішня акція - всеукраїнська:

"На місцях "Автомайдани" виїхали до регіональних прокуратур і одночасно з нами влаштовують подібні акції, щоб показати що вся Україна хвилюється з цього приводу", - сказала Кувіта.

Основні вимоги активістів:

- Притягнення до кримінальної відповідальності всіх учасників та організаторів цього ганебного голосування;

- Негайне вручення підозр у скоєнні злочинів всім учасникам голосування, які на сьогодні не є народними депутатами;

- Внесення Подання до ВРУ про зняття депутатської недоторканності з усіх учасників голосування, які є нардепами, з подальшим врученням їм підозри у скоєнні злочинів.

Окрема вимога: надати можливість заявникам (активістам АМК) ознайомитися з матеріалами справи для того, щоб надалі стежити за розслідуванням і тримати руку на пульсі.

"Я засмучена тим, що ми вже рік б'ємося як риба об лід, і не отримуємо нічого. Прокуратура за рік нездатна була розслідувати злочини, які транслювалися на всю Україну, висвітлювалися у пресі, писалися стенограми. Якщо Генпрокуратура не може вручити підозри співучасникам цього злочину, виникає питання, як вони можуть розслідувати складніші з точки зору доказової бази злочини", - сказала Кувіта, коментуючи мляву реакцію ГПУ.

Як повідомляє АМК на своїй сторінці у facebook, ще 24 квітня 2014 року активісти цієї організації Катерина Кувіта, Дмитро Короп, Володимир Дуда подали заяву в ГПУ про скоєння злочину Олійником і Калєтніком - організаторами незаконного голосування за закони 16.01, і підробку результатів цього голосування. "Автомайдан Київ" провів масштабну акцію і змусив ГПУ внести заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань, почавши розслідування.

"У червні ГПУ внесла подання до ВРУ про зняття з Олійника і Калєтніка депутатської недоторканності і притягнення їх до кримінальної відповідальності. Турчинов жодного разу навіть не ставив це питання на голосування.

31 липня в ГПУ було подано 235 заяв від Дмитра Карпа по скоєння злочину щодо кожного народного депутата, який голосував, а також окрему заяву про скоєння злочину організованого злочинного угруповання під керівництвом Януковича (закони від 16/01 є одним з епізодів у цій справі). Знову акція "Автомайдан Київ" - домоглися прийняття заяв. ГПУ долучила 235 заяв до вже відкритого кримінального провадження у справі Олійника та Калєтніка. Щодо ОЗУ Януковича відкрито окреме провадження.

Далі прокуратура розповідала, як їм важко збирати докази, що нардепи не ходять на допити, що Зайчук (глава апарату ВРУ) не надає відеозапису (до справи треба долучити безперервний відеозапис голосування), що відразу після виборів все зміниться і будуть серйозні зрушення у справі", - повідомили активісти.

"Єдине, що сталося після виборів - це вручення підозр Олійнику і Калєтніку після позбавлення їх статусу народних депутатів, і оголошення їх у розшук", - написали активісти.

Пікет ГПУ, крім АМК, підтримали організації та рухи: "Нарнія", "Автодозор", "Громада рибалок України", "Антикорупційний комітет Майдану", "Українське козаче Військо", "Дарницька громадська варта", "Правий сектор" та інші.

Після ГПУ учасники акції пройдуть під Адміністрацію президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram