ГоловнаПолітика

Оприлюднено законопроект про зняття недоторканності

Депутатам залишать імунітет лише за голосування і висловлювання в парламенті

Оприлюднено законопроект про зняття недоторканності
Фото: Макс Требухов

На сайті Верховної Ради з'явився законопроект про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з народних депутатів і обмеження недоторканності суддів.

Законопроект №1776 вніс Президент Петро Порошенко у п'ятницю.

У ньому запропоновано внести зміни до статті 80 Конституції, виключивши абзаци: "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність" і "Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані". При цьому в статті 80 залишаться лише такі слова: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, окрім відповідальності за образу чи наклеп".

Щодо суддів, то запропоновано замінити у статті 126 Конституції абзац: "Суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом" на абзац: "Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, окрім затримання під час скоєння або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи".

Окрім того, статтю 129 Конституції запропоновано доповнити такими словами: "Притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення свідомо неправочинного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення".

У прикінцевих положеннях закону зазначено, що він набуде чинності наступного після опублікування дня, крім положення, що стосується Вищої ради юстиції. Тож якщо ВРЮ матиме повноваження в день опублікування закону, то положення набудуть чинності наступного дня. Якщо ж ВРЮ на день опублікування закону буде неповноважною, то положення набуде чинності через десять днів із дня формування повноважного складу Вищої ради юстиції.

Нагадаємо, перше читання законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів і обмеження недоторканності суддів очікується вже в п'ятницю, 16 січня. Це пов'язано з тим, що 16 січня - останній день першої сесії парламенту, а порядок внесення змін до Конституції передбачає голосування на двох сесіях. У першому читанні законопроект мусить схвалити проста більшість (225 народних депутатів), після цього його має схвалити Конституційний Суд, а на наступній сесії - не менш ніж 300 депутатів. Друга сесія парламенту розпочнеться 3 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram