ГоловнаПолітика

Туреччина розкритикувала Росію через кримських татар

Путін не виконав обіцянки поліпшити становище корінного народу Криму

Росія не виконала обіцянки поліпшити становище кримських татар, яку давала Туреччині.

Про це сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в інтерв'ю "Анатолійське агентство", інформує видання "Крым.Реалии".

За словами Чавушоглу, під час візиту президента Росії Володимира Путіна до Туреччини на початку грудня обговорювалося кримське питання, і Росії були передані побоювання щодо тиску, який чиниться на кримських татар.

"Ми передали їм навіть два списки. Перший - це список 100 осіб, яких покарали тільки за те, що вони бачилися з Мустафою Джемілєвим. Ми також передали їм перелік осіб із середовища кримських татар, зниклих без вісті і знайдених мертвими", - заявив Чавушоглу.

"Обіцянки не виконали", - додав він, маючи на увазі оголошення кримськотатарської мови офіційною, входження кримськотатарських політиків у структури влади та інше.

"Нам би хотілося побачити на практиці виконання цих обіцянок. На жаль, досі їх не виконали. Росія - наш друг, але ми зобов'язані відкрито говорити і про її помилки", - заявив глава МЗС Туреччини.

За словами Чавушоглу, Путін висловив готовність пустити в Крим офіційну турецьку делегацію, яка на місці вивчатиме ситуацію навколо прав кримськотатарського народу. Турецька делегація вирушить до Криму у найближчому майбутньому, заявив Чавушоглу.

Він також зазначив, що добрі відносини з Росією не означають, що Туреччина визнає дії Росії в Україні і анексію Криму.

Під час свого візиту до Києва 10 листопада глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив журналістів про можливе відправлення до Криму неофіційної делегації, щоб оцінити умови життя корінного населення.

Правозахисні організації не раз заявляли про тиск на представників кримськотатарського населення після анексії півострова. Раніше в МЗС України ситуацію зі становищем кримських татар назвали другою депортацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram