ГоловнаПолітика

Печерський суд знову наказав закрити справу проти Шепелєвої

У підозрюваної в розкраданні коштів Родоводу на рахунках знайшли $40 млн

Печерський суд знову наказав закрити справу проти Шепелєвої
Фото: стоп-кадр видео podrobnosti.ua

Печерський райсуд Києва знову наказав Генпрокуратурі закрити кримінальну справу стосовно Галини Шепелєвої, підозрюваної в розкраданні коштів "Родовід Банку", і зняти арешт з її майна. Як стало відомо "Українським новинам", таке рішення ухвалила суддя Крістіна Гладун 8 січня без повідомлення сторін та публічного розгляду.

Спочатку скаргу адвокатів Шепелєвої мав розглядати суддя Сергій Вовк, і на сьогодні навіть призначено її розгляд. Яким чином Печерський райсуд зміг зареєструвати під різними номерами одну і ту саму скаргу адвоката Шепелєвої, призначити щодо неї різних суддів і провести засідання в день подачі скарги без присутності сторін і розгляду матеріалів справи, незрозуміло.

Засідання Печерського суду за скаргою адвоката Вадима Карасьова під головуванням судді Сергія Вовка мало відбутися вранці 8 січня 2015 року. У цей день співробітники прокуратури з матеріалами справи, а також представники ЗМІ та громадські активісти впродовж тривалого часу очікували початку засідання під кабінетом судді Вовка. Після чого їх повідомили про те, що "суддя захворів", а розгляд справи переноситься на 15 січня, про що сторонам процесу було вручено письмове повідомлення.

Як випливає з постанови, оприлюдненої виданням, у цей час адвокат Карасьов повторно зареєстрував свою скаргу в канцелярії Печерського райсуду під іншим номером. І її одразу розглянула суддя Гладун без запрошення сторін і запитування матеріалів справи. На розгляді, крім судді та адвоката, був присутній лише особистий секретар Гладун.

У самому документі Гладун неодноразово вказує, що приймала рішення "після ознайомлення з матеріалами справи", в той час як самі матеріали знаходилися у представників прокуратури під кабінетом судді Вовка.

Резолютивна частина постанови повністю повторює постанову судді Ірини Литвинової у цій справі від 25 вересня, яку скасував Київський апеляційний суд як неправосудну і після якої стосовно судді Литвинової було порушено кримінальну справу.

Супроводжується постанова резолюцією "оскарженню не підлягає".

Версію, навіщо знадобилося таке "термінове" рішення, кореспонденту "Українських Новин" озвучили джерела в Генпрокуратурі. За їхньою інформацією, на рахунку компанії Галини Шепелєвої Ledoyen Holding у швейцарському банку Рictet and Co прокуратура Швейцарії заарештувала понад 40 млн доларів, імовірно виведених з "Родовід-банку".

На думку співробітників прокуратури, рішення Печерського райсуду може знадобитися для надання в прокуратуру Швейцарії, щоб домогтися розблокування цих коштів. Суми на рахунках вистачить, щоб виправдати не тільки Шепелєву за підозрою у розкраданнях, але і її чоловіка Олександра Шепелєва за підозрою у замовному вбивстві і організації втечі, упевнені в прокуратурі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram