ГоловнаСвіт

Біля військової бази РФ у Вірменії тисячі людей вимагають видати солдата, який убив 6 осіб

Генпрокуратура Вірменії заявила, що російського солдата судитимуть у РФ

У середу, 14 січня, близько 2000 людей вийшли на акцію протесту біля 102-ї російської військової бази в Гюмрі на півночі Вірменії з вимогою видати країні Валерія Пермякова - російського солдата, який зізнався в убивстві сім'ї з шести осіб.

Про це повідомляє "Интерфакс".

За даними агентства, на підступах до бази панує напружена атмосфера. Між демонстрантами і співробітниками правоохоронних органів періодично відбуваються сутички. До бази стягнули посилені наряди поліції, оснащені спецзасобами.

Як повідомляє NEWS.am, учасники акції попрямували спочатку до будівлі російського консульства, потім до обласної адміністрації та прокуратури, а вже звідти рушили до російської військової бази. За інформацією видання, поліцейські не дозволили протестувальникам підійти до військового об'єкту ближче ніж на 250 метрів. Присутні скандують "Ганьба!".

Прокурор Ширакської області Раффі Асланян намагається заспокоїти мітингувальників і закликає їх розійтися. Він заявив, що російського солдата звинувачують за Кримінальним кодексом республіки і його справу розглядатимуть у Вірменії. Також він сказав, що питання про передачу Пермякова Вірменії зараз у порядку денному.

Вірменський інформаційний портал 1in.am веде пряму трансляцію подій. За даними порталу, в Гюмрі також проходить протестний автопробіг, учасники якого вимагають судити Пермякова у Вірменії. В акції також бере участь очільник єпархії Шираку.

12 січня в Гюмрі вбили шістьох осіб, членів однієї сім'ї. Незабаром після цього затримали російського солдата Валерія Пермякова, який зараз перебуває на території військової бази. Наступного дня заступник начальника поліції Вірменії Унан Погосян заявив, що солдат зізнався в убивстві, але мотиви злочину поки що невідомі.

У генеральній прокуратурі Вірменії агентству "Интерфакс" розповіли, що відомство, відповідно до законодавства та міжнародних договорів вживає, заходів, щоб Пермякову не вдалося уникнути кримінальної відповідальності.

Раніше в генеральній прокуратурі Вірменії повідомляли, що російського солдата не передадуть вірменським слідчим органам, оскільки він є громадянином Росії і перебуває під юрисдикцією російських слідчих органів.

Російська 102-га військова база розташована в місті Гюмрі, за 126 кілометрів від столиці Вірменії Єревана. Основне завдання контингенту - забезпечувати протиповітряну оборону в рамках Об'єднаної системи ППО СНД, до якої не входять Азербайджан, Молдова і Грузія. Чисельність особового складу бази - близько 5 тис. осіб. База озброєна комплексами С-300 і винищувачами МіГ-29.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram