ГоловнаСвіт

Президент Італії пішов у відставку

Італійський прем'єр сподівається узгодити кандидатуру нового голови держави найближчими днями

Президент Італії пішов у відставку
Джорджо Наполитано

Президент Італії Джорджо Наполітано в середу, 14 січня, подав у відставку.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Обов'язки голови держави виконуватиме голова сенату П'єтро Грассо.

Наполітано заявив про намір достроково покинути свою посаду ще в грудні 2014 року через проблеми зі здоров'ям. Політика, якому в червні виповниться 90 років, обрали на другий термін у квітні 2013 року. Він не провів на посаді голови держави і половини цього терміну. Багато політиків і аналітиків в Італії та за її межами високо оцінюють його роль.

Прем'єр-міністрові Італії Маріо Ренці тепер потрібна авторитетна постать для заміни популярного президента. Очікують, що парламент проголосує з приводу обрання нового президента щонайпізніше наприкінці січня. При цьому майбутнього кандидата повинні підтримати дві третини депутатів парламенту. Сам Ренці вже заявив, що хоче швидко досягти угоди про кандидатуру голови держави і зі своєю партією, і з опозицією.

Італія - парламентська республіка, але, на відміну від багатьох інших країн, президент у ній відіграє більш помітну роль. Зокрема, в періоди політичної нестабільності він має право розпуску парламенту і вибору нового прем'єр-міністра, на якого лягає весь тягар управління країною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram