ГоловнаПолітика

Сюмар: Рада має створити незалежний канал на базі держмовлення

На базі УТР будуть створювати іномовлення

Сюмар: Рада має створити незалежний канал на базі держмовлення
Фото: www.dyvys.in

Створення суспільного мовлення - це зобов'язання України перед Радою Європи та міжнародними організаціями. Про це заявила нардеп Вікторія Сюмар у Верховній Раді, коментуючи необхідність внесення змін до відповідного закону.

"Зокрема в частину визначення механізму створення Національної громадської телерадіоорганізації, її організаційно-правової форми та джерел фінансування. Фактично без цих змін ми не можемо створити незалежного громадського мовника", - цитує Сюмар прес-служба "Народного фронту".

За її словами, потрібно вивести держканал з-під впливу держави і створити на його основі реальну альтернативу приватним телеканалам.

Депутат повідомила, що в документі передбачено низку принципових моментів: створення організаційно-правової форми "Публічне акціонерне товариство", виведення УТР зі складу громадського мовлення, щоб на його базі створити дієве іномовлення. "І також посилення ролі журналістів у визначенні редакційної політики", - додала вона.

Сюмар зазначила важливість включення в документ положення, що перешкоджає відчуженню та приватизації майна створюваного ПАТ. Вона також заявила про необхідність напрацювати до розгляду законопроекту в другому читанні норму, яка забезпечувала б можливість впливу місцевих громад на обласні ТРК, які очевидно мають залишитися, але працювати за стандартом суспільного мовника.

Законопроект з поправками Верховна Рада прийняла в першому читанні 230 голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram