ГоловнаПолітика

Бойовики ЛНР знову зажадали визнати їхню "суб'єктність"

Після цього терористи, можливо, підуть на переговори про економічну зону

Бойовики ЛНР знову зажадали визнати їхню "суб'єктність"
Фото: http://www.luganews.com

Терористи ЛНР заявили, що чекають від Києва на визнання "суб'єктності Донецька і Луганська", і тільки після цього вони, можливо, підуть на переговори про створення особливої економічної зони на захоплених територіях. Таку заяву зробив один із ватажків ЛНР Владислав Дейнего, його цитують російські ЗМІ й "Інтерфакс-Україна".

"Перш ніж говорити про введення в Донбасі особливої економічної зони або будь-який інший особливий статус, необхідно, щоб Київ визнав суб'єктність Донецька і Луганська і висловив готовність до діалогу з нами. Якщо Київ продовжить свою нинішню політику щодо нас, то обговорювати будь-який статус регіону не випадає", - заявив Дейнего.

"Питання визнання суб'єктності Донецька і Луганська одне з основних. Раніше на переговорах уже обговорювали питання надання особливого статусу Донбасу, але все це залишається лише розмовами до визнання Києвом Донецька і Луганська самостійними сторонами політичного процесу", - сказав сепаратист.

За даними російських ЗМІ, Дейнего зробив цю заяву на переговорах у Мінську, однак про нові зустрічі тристоронньої контактної групи не повідомляли: останнє засідання в Мінську відбулося 24 грудня, після чого сторони покинули білоруську столицю без коментарів, а наступний раунд переговорів скасували з ініціативи бойовиків ДНР і ЛНР. Напередодні телеканал France24 оприлюднив інтерв'ю Президента Петра Порошенка, який заявив, що Донбас завдяки закону про особливості місцевого самоврядування вже має більше повноважень, ніж будь-який інший регіон. Київ готовий і далі розширювати ці повноваження, - наприклад, надати Донбасу статус спеціальної економічної зони з особливими відносинами з ЄС і РФ за умови припинення військового конфлікту і проведення прозорих місцевих виборів за українськими законами.

Нагадаємо, восени 2014 року Верховна Рада прийняла закон про особливий статус Донбасу, згідно з яким на захоплених терористами територіях могли формуватися органи влади, проте в рамках українського законодавства. Незважаючи на таке рішення української влади, терористи провели власні "вибори" 2 листопада, згодом парламент скасував закон про особливий статус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram