ГоловнаЕкономікаДержава

Росія може передчасно вимагати від України погашення 3-мільярдного траншу

Мінфін РФ вважає, що умови надання позики порушено

Росія може передчасно вимагати від України погашення 3-мільярдного траншу
Фото: hdom.ru

Росія має всі підстави вимагати від України дострокового погашення позики 3 млрд доларів, але рішення поки що не ухвалили. Таку заяву зробив сьогодні глава Мінфіну РФ Антон Сілуанов, передає ИТАР-ТАСС.

На думку Сілуанова, Україна порушила умови надання позики. "Україною справді порушено умови надання позики, а саме неперевищення держборгу України 60% від ВВП", - сказав він.

Сілуанов також висловив здивування тим, що у держбюджеті України не передбачено погашення цих держзобов'язань. "Причому перед іншими позичальниками, зокрема МВФ, такі зобов'язання виконуються і будуть виконуватися Україною", - зауважив міністр.

Нагадаємо, в грудні 2013 року Росія викупила єврооблігації України на 3 млрд доларів з терміном обігу два роки і зі ставкою купона 5% річних. Цей транш став єдиним із запланованої програми позик на 15 млрд доларів, домовленості про яку було досягнуто із президентом-утікачем Віктором Януковичем.

У листопаді 2014 року президент РФ Володимир Путін заявляв, що Росія не вимагатиме дострокового погашення позики.

Раніше сьогодні рейтингове агентство Fitch понизило довгострокові суверенні рейтинги Росії до рівня ВВВ- з негативним прогнозом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram