ГоловнаПолітика

ГПУ закрила справу проти судді, яка відпустила Галину Шепелєву

Печерський райсуд знову спробує "зам'яти" справу екс-депутата

ГПУ закрила справу проти судді, яка відпустила Галину Шепелєву
Фото: potok.ua

Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу проти судді Печерського райсуду Ірини Литвинової, яка винесла "свідомо неправочинне рішення" щодо дружини екс-керівника "Родовід-банку" Галини Шепелєвої.

Про це "Українським Новинам" повідомив активіст "Автомайдану" Ярослав Гончар, за зверненням якого кримінальну справу було порушено. "Справу закрили 29 грудня. Точніших даних не надають", - повідомив він.

Водночас, як стало відомо "Українським Новинам", уже сьогодні в Печерському суді буде друга спроба зобов'язати органи прокуратури зняти звинувачення і арешт з майна Шепелєвої, підозрюваної в розкраданні коштів "Родовід-банку". За таке саме рішення, скасоване Апеляційним судом міста Києва, проти Литвинової і порушили кримінальну справу.

Справу розглядатимуть за тими самими обставинами (заява адвокатів Шепелєвої про бездіяльність органів прокуратури). Вестиме засідання суддя Печерського райсуду Сергій Вовк.

На думку Гончара, "тихе" припинення кримінального провадження проти судді Литвинової прямо пов'язане із сьогоднішнім судовим розглядом - щоб уже суддя Вовк не відчував себе обмеженим і міг повторно винести таке рішення. "Припинення провадження було очевидно незаконним. У справі не виконано важливих слідчих дій. Навіть не вилучено в суді матеріалів, за якими Литвинова виносила своє рішення", - упевнений він.

Активісти "Автомайдану" пов'язують завершення слідства і початок нового процесу із завершенням слідства проти заступника Генерального прокурора України Анатолія Даниленка. За їхніми словами, саме той факт, що Даниленка вивели з-під удару, став підставою для повтору судових розглядів. "Даниленко виїжджав за кордон і спілкувався із самим Шепелєвим. Після чого справа отримала друге дихання", - заявив один зі співрозмовників "Українських Новин" в органах прокуратури.

Раніше журналіст, а нині народний депутат України Сергій Лещенко звинувачував заступника Генерального прокурора Анатолія Даниленка в лобіюванні інтересів екс-керівника "Родовід-банку" Шепелєва.

25 вересня 2014 року суддя Литвинова задовольнила скаргу захисника Шепелєвої і зобов'язала Генеральну прокуратуру ухвалити рішення про припинення кримінального провадження проти Шепелєвої, а також зняти арешт з належного їй майна. Фактично кримінальну справу закривали на стадії досудового розслідування, без розгляду судом обставин справи по суті.

Це рішення спричинило широкий резонанс. Наприклад, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Вищої ради юстиції Маркіян Галабала заявив, що суддя Литвинова допустила грубу помилку. За його словами, процедура припинення кримінального провадження на стадії досудового розслідування дійсно присутня в старій редакції Кримінально-процесуального кодексу. Однак новий КПК прямо забороняє такі дії. Рішення про закриття провадження до потрапляння в суд - виключна компетенція сторони обвинувачення.

Заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко говорив, що суддя Литвинова перевищила свої повноваження. "Кожен має свою відповідальність на різних стадіях кримінального процесу. Слідчі зобов'язані розслідувати справи, процесуальним керівником є прокурор, і вже на нього покладено обов'язок визначити: підлягає справа скеруванню до суду чи ні. Тільки тоді, коли справа прийшла до суду з обвинувальним висновком, з'являються повноваження в судді. І це вже не слідчий суддя, це розгляд справи по суті", - заявляв він.

2 жовтня 2014 року Апеляційний суд Києва скасував рішення судді Литвинової як незаконне. Крім того, за фактом винесення Литвиновою свідомо неправочинного рішення Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 375 ч.1 (винесення свідомо неправочинного судового рішення) і ст. 364 ч.2 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК.

Представники "Автомайдану" вже заявили, що спроби зобов'язати рішенням суду прокуратуру припинити кримінальне провадження проти Шепелєвої є наслідком того, що "одіозний" заступник генерального прокурора Даниленко домовився з утікачем Олександром Шепелєвим про те, що отримає будівлю в Рильському провулку, 4 як плату за припинення кримінального провадження стосовно його дружини.

Зараз проти Шепелєвої розслідують справу за статтею 191 (частина 5) Кримінального кодексу України. Їй закидають співучасть із чоловіком - екс-депутатом Олександром Шепелєвим - у виведенні коштів вкладників "Родовід-банку" на суму понад 300 мільйонів гривень на особисті рахунки, а також привласнення коштів від фіктивного ремонту офісної будівлі в центрі Києва. Гроші вивели з банку протягом 2009-2010 років, коли в банк увійшла тимчасова адміністрація на чолі з Шепелєвим. При цьому поки вкладники домагалися повернення грошей, суми йшли на фіктивний ремонт офісу Галини Шепелєвої в центрі столиці.

2014 року Шепелєв утік з-під варти і зник, після чого звільнили голову Держпенітенціарної служби. Зараз чоловік Галини Шепелєвої перебуває в міжнародному розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram