ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про посилення РНБО

Олександр Турчинов фактично став віце-президентом України

Порошенко підписав закон про посилення РНБО
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, яким розширюються повноваження Ради національної безпеки і оборони України.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Відповідний законопроект №1343, внесений главою держави, Верховна Рада

ухвалила в першому читанні 11 грудня, а в другому читанні і в цілому - 25 грудня, після чого направила на підпис президенту. У понеділок його повернули з підписом президента.

Закон вводить в компетенцію РНБО координацію і контроль діяльності органів влади у сфері протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю. Зміни передбачають, що РНБО зможе не тільки подавати пропозиції президенту, але й ухвалювати рішення щодо низки питань, таких як: визначення стратегічних національних інтересів України, удосконалення системи забезпечення нацбезпеки та організації оборони, реорганізації та ліквідації органів виконавчої влади у цій сфері, проект державного бюджету за статтями, пов'язаними із забезпеченням нацбезпеки і оборони.

Крім того, Радбез відтепер може ухвалювати рішення щодо заходів політичного, економічного, військового, інформаційного, іншого характеру відповідно до масштабу потенційних та реальних загроз національним інтересам України, а також "з питань оголошення стану війни, загальної або часткової мобілізації, введення воєнного або надзвичайного стану". РНБО також зможе ухвалювати рішення щодо невідкладних заходів із розв'язання кризових ситуацій, які загрожують національній безпеці.

Передбачається, що, у разі дострокового припинення повноважень президента України, виконання обов'язків глави РНБО покладається на голову Верховної Ради, а не на прем'єр-міністра, як це було раніше.

Ухвалеий закон про РНБО передбачає, що членами Радбезу, крім встановленого складу, можуть бути особи, визначені президентом. Повноваження заступників секретаря РНБО визначає не президент України, а секретар Радбезу, який також вносить главі держави пропозиції щодо призначення своїх заступників.

Відповідно до закону, апарату Радбезу присвоюється статус юридичної особи. "Рішення РНБО, введені в дію указами президента України, є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади", - йдеться в законопроекті.

Секретар РНБО здійснює в період між засіданнями Ради безпеки координацію і контроль над виконанням рішень РНБО у сферах державної безпеки, правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, у військовій сфері та сфері безпеки державного кордону України та низці інших сфер.

Секретар Радбезу організовує роботу Ставки Верховного Головнокомандувача у разі її створення; бере участь у розгляді пропозицій щодо кандидатур на посади в органах держвлади, діяльність яких пов'язана з питаннями нацбезпеки і оборони України та які призначаються на посаду президентом або за погодженням із главою держави; вносить на розгляд президента пропозиції щодо призначення та звільнення керівництва військових формувань, правоохоронних органів.

Крім того, секретар РНБО вносить на розгляд Радбезу пропозиції щодо законопроекту про державний бюджет України за статтями, пов'язаними із забезпеченням національної безпеки і оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram