ГоловнаСуспільствоЖиття

Соціологи визначили головну подію цього року для українців

Подією року передбачувано назвали події на Донбасі

Соціологи визначили головну подію цього року для українців
Фото: стоп-кадр трансляции ukrstream.tv

Найголовнішою подією цього року для українців стала смерть тисяч людей у Донецькій та Луганській областях. Таку думку висловили 46,6% українців, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення видання "Дзеркало тижня".

Загибель "Небесної сотні" стала другим маркером трагедії і співчуття України - в цілому по країні 39,1%. За "Небесною сотнею" тужать на заході України (71%), в центрі (39,3%), на півдні (30,1%), на сході (21,3%), на Донбасі (15,1%).

Окупація Криму Росією - головна подія року тільки для 35,8% опитаних жителів України. Вторгнення російських військ на Донбас не залишило байдужими 26,8% опитаних.

Згідно з результатами дослідження, 19,3% опитаних визнали головною подією втечу екс-президента Віктора Януковича і його соратників. Крім того, 7,5% респондентів вважають подією не так втечу, як уникнення покарання.

Дані опитування також свідчать про те, що відчутним ударом для 14,1% опитаних українців стало падіння курсу гривні. Найбільше грошова тема турбує Одесу (35,4%), Харків (26,9%) і Чернівці (19,4%). Менше обвал курсу хвилює Донецьк (11,6%) і Луганськ (2,8%).

Цікавим показником є і те, що тільки 10,4% респондентів відзначили самопроголошення "ДНР" та "ЛНР" як ключову подія року.

Опитування громадської думки проводилося з 6 по 17 грудня у всіх регіонах України. В рамках дослідження проведено 3035 інтерв'ю з респондентами, старшими за 18 років, котрі проживають у 179 населених пунктах. У Луганській області опитування проводилося виключно на території, контрольованій українською владою, у Донецькій - переважно на території, що знаходиться під контролем Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram