ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила реформу міжбюджетних відносин

Депутати серйозно змінили Бюджетний кодекс

Рада ухвалила реформу міжбюджетних відносин
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада запровадила відрахування до держбюджету 25% надходжень від податку на доходи фізичних осіб у всіх регіонах країни, крім Києва, і збільшила їх для Києва з 50% до 60%.

Про це йдеться в законопроекті №1557 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу" (щодо реформи міжбюджетних відносин), за який у неділю ввечері проголосував 231 депутат при мінімально необхідних 226.

Так Рада залишила у підпорядкуванні місцевих бюджетів (міста обласного значення та районні бюджети) 60% від податку на доходи фізосіб, а обласних бюджетів -15%. Досі була чинною норма, згідно з якою до бюджетів міст обласного значення надходило 75% податку на доходи фізосіб, 25% - до бюджетів міст районного значення, селищ і сіл.

У Києві відрахування від податку розподіляли 50/50 між держбюджетом і міським бюджетом Києва.

Одночасно з цим норму відрахувань до держбюджету з податку на прибуток підприємств знижено зі 100% до 90%, 10% податку від прибутку підприємств надійде також до бюджету Києва.

Крім того, Рада збільшила відрахування до держбюджету з рентної плати за користування надрами (крім нафти і природного газу) з 50% до 75%.

Рада також має намір передати до місцевих бюджетів акцизний податок від реалізації через роздрібні мережі пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів, біодизелю і скрапленого газу, надходження від ліцензій на право експорту, імпорту та оптової торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією і низку інших зборів.

Також Рада має намір скоротити відрахування екологічного податку до держбюджету з 65% до 20%, а відрахування до місцевого бюджету збільшити з 35% до 80%, з яких 55% будуть скеровувати в обласні бюджети, а 25% - у районні бюджети і бюджети міст обласного значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram