ГоловнаСвіт

Бюджет Саудівської Аравії розрахували з урахуванням ціни на нафту у $80

Ціна на нафту росте на тлі повідомлень про атаки бойовиків на нафтосховище в Лівії

Бюджет Саудівської Аравії розрахували з урахуванням ціни на нафту у $80
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія складає бюджет на 2015 рік з розрахунку, що ціна нафти триматиметься на позначці $80 за барель.

Про це пише агентство Bloomberg з посиланням на урядового екс-радника з економіки Джона Сфакіанікса.

На думку Сфакіанікса, запланований Ер-Ріядом бюджет свідчить про довіру до ринку.

Торік розрахункова ціна нафти в бюджеті країни становила $103 за барель, зазначає агентство.

Саудівська Аравія планує наступного року витратити понад 860 млрд ріалів ($229 млрд). Експерти вважають, що для збалансованого бюджету за таких витрат ціна палива має бути в районі $90 за барель.

Економіка Саудівської Аравії базується на нафтовій промисловості, яка становить 45% валового внутрішнього продукту країни. 75% доходів бюджету і 90% експорту становить експорт нафтопродуктів. Розвідані запаси нафти становлять 260 млрд барелів (24% розвіданих запасів нафти на Землі). Країна відіграє ключову роль в Організації країн-експортерів нафти, за допомогою якої регулює світові ціни на нафту.

Нагадаємо, раніше в грудні повідомлялося, що Саудівська Аравія готова збільшити видобуток нафти. При цьому Ер-Ріяд передбачав зростання ціни на нафту.

Ціна на нафту марки Brent вранці у п'ятницю становила $60,56. При цьому світові ціни на нафту демонструють позитивну динаміку в п'ятницю на тлі повідомлень про атаки бойовиків на нафтосховище в лівійському порту Рас-Лануф, свідчать дані торгів, інформує РИА Новости.

Бойовики угруповання "Світанок Лівії" в четвер, 25 грудня, випустили кілька ракет по нафтосховищу в лівійському порту Рас-Лануф, у результаті нафтосховище зайнялося, повідомляє агентство Рейтер. Ракети випустили з корабля, що знаходиться у відкритому морі. Атакували також центр міста і аеропорт нафтовидобувної компанії "Аль-Фіба".

Радикальний ісламістський альянс "Світанок Лівії", що встановив контроль над столицею Тріполі і заходом країни, минулої суботи, 20 грудня, напав на найбільші лівійські порти, після чого роботу терміналів зупинили. Нафтові порти Ес-Сидр і Рас-Лануф залишаються закритими майже два тижні через зіткнення лівійських урядових сил з радикальними ісламістськими угрупованнями.

З моменту повалення і вбивства у 2011 році під час збройного конфлікту лідера країни Муаммара Каддафі Лівія переживає період кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram