ГоловнаСвіт

Російські "Ведомости" назвали Лукашенка політиком року

Президента Білорусі вважають надзвичайно вмілим дипломатом і господарником

Російські "Ведомости" назвали Лукашенка політиком року
Александр Лукашенко

Російське видання "Ведомости" у спеціальному проекті "Персона року" назвало президента Білорусі Олександра Лукашенка політиком року.

Про це повідомляє БЕЛТА.

Президент Білорусі у 2014 році проявив себе надзвичайно вмілим дипломатом і господарником, від самого початку подій у Києві зайняв виважену позицію, зазначає видання. Конфлікт в Україні загрожував Білорусі зростанням політичної та економічної нестабільності, але Лукашенко зумів розвернути цю потенційно катастрофічну для нього ситуацію на користь державі і собі як політику, підкреслюється в повідомленні.

"Політиком року ми вибрали не Володимира Путіна, який хвацько змахнув фігури з дошки світової політики, і не Ангелу Меркель, яка повела Європу проти Росії. І навіть не Сі Цзіньпіна, який тільки зміцнив свій вплив через ці події. Політик року - Олександр Лукашенко, якого на Заході люблять називати "останнім диктатором Європи", і який навчився жити під жорсткими західними санкціями задовго до того, як з аналогічними проблемами несподівано зіткнулася Росія", - пише видання.

"Він засуджував "кошмар на Майдані", інспірований, на його думку, країнами Заходу, але лаяв і колишній український уряд за повальну корупцію як одну з причин масових протестів. Сумнівався в правильності орієнтації нової київської влади на Європу, але критикував і Митний союз. Ганив неконституційну зміну влади на Україні, але задовго до травневих виборів визнав, що (Віктор) Янукович більше не президент. Виступав різко проти військових дій, але жодного разу не засумнівався в легітимності нової української влади", - пише газета.

"У підсумку Мінськ став головним майданчиком для мирного врегулювання, мінський формат - єдино можливим, за визнанням усіх зацікавлених сторін, для продовження переговорів, а сам Лукашенко - чи не головним миротворцем у Європі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у понеділок, 22 грудня, президент України Петро Порошенко заявив, що лідери України, Росії, Німеччини та Франції домовилися про проведення зустрічі контактної групи зі врегулювання конфлікту на Донбасі в Мінську 24 і 26 грудня. Перша зустріч відбулася в Мінську в середу, проте про результати не повідомляються. Зустріч контактної групи щодо України, яку планували сьогодні в Мінську, не відбудеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram