ГоловнаПолітика

У Генштабі анонсували відведення артилерії (оновлено)

Створення 30-кілометрової зони безпеки можуть розпочати завтра

У Генштабі анонсували відведення артилерії (оновлено)
Александр Розмазнин
Фото: Макс Требухов

Представник генерального штабу України генерал-майор Олександр Розмазнін повідомив, що відведення важкої техніки на Донбасі почнеться після 26 грудня для створення 30-кілометрової зони безпеки.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на прес-службу Міноборони. На сайті міністерства цього повідомлення немає.

"Ми працюємо над безумовним впровадженням в життя мінського меморандуму. Перший етап - це дотримання режиму тиші. Після 26 грудня буде перехід до наступного етапу - відведення артилерійських систем калібром 100 мм і вище на встановлені відстані. Таким чином, буде створена 30-кілометрова зона безпеки", - сказав Розмазнін.

Відведення важкого озброєння контролюватимуть представники місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

За словами Розмазніна, українські та російські військовослужбовці, представники Спільного центру з контролю дотримання режиму припинення вогню на Донбасі, разом з місією ОБСЄ і групами, розміщеними на території зон і секторів АТО, надаватимуть допомогу у патрулюванні і складанні протоколів порушень у зоні АТО.

Тим часом речник Генштабу Владислав Селезньов повідомив РБК-Україна дещо іншу інформацію. За його словами, відведення важкого озброєння можливе лише в разі повного припинення вогню з боку бойовиків протягом двох діб.

"Пункт другий мінських угод буде реалізовано після реалізації пункту першого. Як тільки протягом 48 годин представники контактної групи, які знаходяться в Дебальцевому, зафіксують повне припинення вогню обома сторонами, після цього ми перейдемо до другого пункту. І почнеться відведення важкого озброєння", - заявив Селезньов.

Нагадаємо, 24 грудня в Мінську відбулися переговори контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram