ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних кредитів

Підписаний меморандум передбачає конвертацію заборгованості за такими кредитами у гривню за курсом на день реструктуризації

Нацбанк домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних кредитів
Фото: Макс Левин

Національний банк домовився з позичальниками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

Під час наради, яка відбулася в середу в Національному банку, сторони погодили положення проекту меморандуму про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Меморандум передбачає конвертацію заборгованості за такими кредитами (залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 млн гривень за офіційним курсом на 1 січня) у гривню за курсом на день реструктуризації.

Банк буде зобов'язаний пробачити суму різниці реструктурованого кредиту (на різницю нараховується відсоткова ставка 0,01% річних) між курсом кредиту в день реструктуризації і курсом на 1 січня пропорційно погашенню боржником заборгованості за кредитом.

Передбачається фіксація відсоткової ставки суми кредиту, яку було реструктуризовано за курсом на 1 січня на рівні не вище, ніж зазначено в договорі протягом 3 років з моменту конвертації.

Банк зобов'язується списати неустойку (штраф, пеню), яка виникла в результаті неналежного виконання зобов'язань позичальником за кредитним договором перед ним на момент реструктуризації.

При цьому за заявою позичальника може бути замінено ануїтентну форму погашення кредиту на класичну (стандартну).

Предметом іпотеки обмежується відповідальність позичальника за договором валютного споживчого кредиту, крім кредитів, які виступають забезпеченням за зобов'язаннями кредитора (термін "іпотека" в значенні, визначеному в законі "Про іпотеку").

Забороняється відступлення права вимоги іншим фінустановам за валютним кредитним договором без попередньої пропозиції погашення заборгованості позичальником за ціною відступлення права вимоги.

НБУ створює спеціальну комісію з дотримання положень цього меморандуму.

Меморандум має набути чинності з моменту набуття чинності закону про внесення відповідних змін до Податкового кодексу щодо банків та фізичних осіб-позичальників споживчих кредитів в іноземній валюті.

Як повідомлялося, раніше НБУ заявив про досягнення консенсусу з громадськістю з питання реструктуризації валютних кредитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram