ГоловнаСвіт

Палестинці пригрозили розривом дипвідносин з Ізраїлем

Аббас має намір передати управління Палестиною Ізраїлю, якщо ООН не визнає її незалежність

Палестинці пригрозили розривом дипвідносин з Ізраїлем
Махмуд Аббас
Фото: EPA/UPG

Палестинці погрожують припинити всі відносини з Ізраїлем, якщо подану в Радбез ООН резолюцію про створення Держави Палестина не ухвалять.

Про це заявив увечері 23 грудня лідер палестинців Махмуд Аббас під час свого візиту в Алжир, повідомляє euronews.

Він наголосив, що палестинці сповнені рішучості відновити свої права, включаючи право на повернення біженців і звільнення своїх побратимів з ізраїльських в'язниць.

Резолюцію від імені палестинців подала до Ради Безпеки ООН минулого тижня Йорданія. У ній передбачено чіткий графік припинення ізраїльської окупації та повернення до довоєнних кордонів 1967 року щонайпізніше до грудня 2017-го. Документ залишає двері відчиненими для можливих обмінів конкретними територіями і проголошує Єрусалим столицею двох держав - Ізраїлю та Палестини.

Аббас пообіцяв у разі провалу резолюції розпустити наявні в Палестині інститути та зобов'язати Ізраїль узяти всі управлінські функції на себе в ролі країни-окупанта.

Палестинців підтримує Ліга арабських держав, що складається з 22 членів-держав. Генеральний секретар Ліги Набіль аль-Арабі збирається послати спеціальну делегацію до Вашингтона, щоб закликати американську адміністрацію утримуватися від накладання вето на резолюцію про палестинську державність. Він також нагадав про резолюцію ООН 465 від 1980 року, яка визнала єврейські поселення на палестинській території незаконними. На думку аль-Арабі, світ почав розуміти всю небезпеку продовження ізраїльсько-арабського конфлікту, особливо після останнього конфлікту в секторі Газа.

Державу Палестина було проголошено 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Де-факто 2012 року її схвалила Генеральна Асамблея ООН. За 26 років як державу Палестину визнали близько 140 країн, у багатьох європейських державах Палестина має дипломатичні місії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram