ГоловнаСвіт

Китайська поліція затримала групу релігійних екстремістів

Прихильники незалежності Сіньцзян-Уйгурського автономного району КНР утікають із Китаю

Китайська поліція затримала групу релігійних екстремістів
Китайская полиция в СУАР
Фото: EPA/UPG

Китайська поліція затримала на кордоні з В'єтнамом групу релігійних екстремістів із 21 особи, ще одну людину застрелили під час спроби нападу на поліцейського.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на місцеві ЗМІ.

Згідно з повідомленнями, група з 22 осіб намагалася перейти китайсько-в'єтнамський кордон у Гуансі-Чжуанському автономному районі КНР. Інцидент стався ще 21 грудня, проте ЗМІ стало відомо про нього лише зараз.

Китайські ЗМІ зазначають, що поліція заздалегідь отримала інформацію про спробу переходу і влаштувала засідку. Під час затримання один з членів групи накинувся на поліцейського з ножем і був застрелений двома його колегами.

Хоча в повідомленнях не йдеться про національну приналежність затриманих, спостерігачі вважають, що вони можуть бути уйгурами, які останнім часом активно пересуваються в країни Південно-Східної Азії у зв'язку з активізацією владою антитерористичних дій у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР) Китаю. Вважається, що значна частина уйгурів, які змогли потрапити в Південно-Східну Азію, спочатку прямують у Лаос або М'янму, а потім у Таїланд та інші країни.

У СУАР живе близько дев'яти мільйонів уйгурів, проте в провінції все ж переважає населення із-поміж етнічних китайців. Нерідко між уйгурським і китайським населенням відбуваються сутички. Уйгури звинувачують уряд КНР у репресіях і спробах вплинути на їхнє культурне і політичне життя. Офіційний Пекін відкидає ці звинувачення і звинувачує наявний у регіоні Ісламський рух Східного Туркестану в екстремізмі та сепаратизмі. ООН визнала цю організацію терористичною, оскільки вона веде з-за кордону активну пропаганду радикального ісламу, спрямовану на незалежність СУАР, організовує терористичні групи, які здійснюють теракти на території автономного району.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram