ГоловнаСвіт

Киргизстан увійшов у Євразійський союз

До ЄАЕС приєдналася п'ята держава

Киргизстан увійшов у Євразійський союз
Алмазбек Атамбаев
Фото: lenta.ru

Киргизстан розраховує до 1 травня 2015 року стати повноцінним учасником Євразійського економічного союзу (ЄАЕС).

Про це заявив у вівторок за підсумками засідання Вищої євразійської економічної ради в Москві президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв, інформує РИА Новости.

"Щойно ми підписали угоду про приєднання Киргизстану до Угоди про Євразійський економічний союз, обговорили дуже важливі питання. Розмова була непростою, але хочу сказати, що в угоді визначено чіткі і справедливі параметри приєднання Киргизстану, визначено єдиний митний тариф і строки набуття чинності, дата застосування єдиного митного тарифу та скасування митного контролю на киргизько-казахстанському кордоні", - сказав він.

Він висловив сподівання, що Киргизстан до 9 травня 2015 року буде рівноцінним учасником ЄАЕС.

"Я думаю, що ми дотримаємося слова, і всі поставлені питання перед Киргизстаном до 1 травня закінчимо", - додав Атамбаєв.

Із заявою з приводу приєднання Киргизстану до ЄАЕС виступив і президент РФ Володимир Путін.

"Щойно підписали угоду про приєднання Киргизстану. Переконані, що членство Вірменії та Киргизії в Євразійському союзі відповідає корінним національним інтересам цих країн, відкриває широкі горизонти для їхнього соціально-економічного розвитку", - цитує РИА Новости слова Путіна.

Угоду про створення Євразійського економічного союзу розробляли з листопада 2011 року. В основі угоди, учасниками якої є Росія, Білорусь і Казахстан, лежить правова база Митного союзу і Єдиного економічного простору. Три країни гарантують вільне переміщення товарів, послуг, капіталів і робочої сили, а також проведення узгодженої політики у ключових галузях - енергетиці, промисловості, сільському господарстві, транспорті. Угоду про створення союзу підписано на засіданні економічної ради в Астані, вона набуде чинності з 1 січня 2015 року.

У жовтні в Євразійський економічний союз увійшла Вірменія. Вона офіційно стане членом ЄАЕС із 2 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram