ГоловнаЕкономікаБізнес

Вищий господарський суд вирішив не змінювати арбітражного керівника "АТЕК"

Проти усунення Микитьона висловився весь трудовий колектив

Вищий господарський суд вирішив не змінювати арбітражного керівника "АТЕК"
Фото: google.com.ua/maps

Вищий господарський суд України відмовив у задоволенні касації Державної податкової інспекції на рішення господарських судів про проведення санації та призначення арбітражного керівника ПАТ "АТЕК".

Таке рішення оголошено після сьогоднішнього засідання суддівської колегії ВГСУ, пишуть "Українські новини".

"Касаційні скарги Державної податкової інспекції у Святошинському районі Києва, представників Андрія Нагребельного (глава наглядової ради ПАТ "АТЕК") і ТОВ "Гайдамаки" залишити без задоволення. Постанови Господарського суду міста Києва від 15 вересня 2014 року і Київського апеляційного господарського суду від 22 жовтня 2014 року залишити без зміни", - йдеться в резолютивній частині рішення.

Таким чином, суд залишив чинним рішення господарських судів про проведення санації та призначення керуючим санацією ПАТ "АТЕК" Віктора Микитьона.

Під час засідання заслухали всі зацікавлені сторони, при цьому, згоду зі вмістом касаційного позову висловили тільки його автори. Водночас, проти викладеної в позові вимоги заміни керуючого санацією висловилися представники Пенсійного фонду, Управління соцзахисту населення, Служби зайнятості та низки компаній-кредиторів підприємства.

Категорично проти відсторонення Микитьона висловився і трудовий колектив заводу. "За час, коли Мікітьон фактично приступив до виконання обов'язків, виплачено борги із зарплати, організовано охорону майна. Відновили роботу деякі виробництва. Колектив бачить, що Микитьон поводиться по-господарськи і дбає про підприємство", - заявив представник трудового колективу Леонід Левченко.

Мотиви авторів касації на засіданні пояснила представник акціонера ПАТ "АТЕК" Андрія Нагребельного Марина Шейгас, яка звинуватила Віктора Микитьона в упередженому ставленні до різних груп акціонерів під час корпоративного конфлікту. "Я думаю, він був добре знайомий з ситуацією задовго до того, як висунув свою кандидатуру на керуючого", - заявила вона.

При цьому, на думку представника Нагребельного, фігура Микитьона вносить дисбаланс у відносинах між акціонерами. Також сторона Нагребельного висловлює невдоволення забороною ДКЦПФР на обіг акцій підприємства, ухваленою з ініціативи керуючого санацією. "Складається враження, що весь оборот акцій, який є на підприємстві, керуючий санацією намагається взяти під особистий контроль", - заявила вона.

У свою чергу, Віктор Микитьон пояснив, що не вважає себе зацікавленою особою і діє згідно з законодавством. І зупинку обороту акцій викликано необхідністю не допустити виведення активів підприємства. "Для мене немає різниці, хто є, а хто не є акціонером. Для мене важливе питання повернути гроші на підприємство", - пояснив він.

Також Мікітьон підтвердив намір після завершення роботи Інвентаризаційної комісії вже в січні надати детальний план санації підприємства, що позитивно сприйняв суд. За його словами, під час аудиту на підприємстві виявлено недостачу матеріалів та обладнання на загальну суму 41 млн гривень. Тільки протягом червня-листопада, до того, як на завод допустили керуючого санацією, в цехах і на майданчиках заводу було порізано на металобрухт понад 10 тис. тонн конструкцій та обладнання.

Санація АТЕКу триває в умовах корпоративного конфлікту між двома групами, які заявляють про право власності на контрольний пакет акцій АТЕКу, а також на тлі рішення ДКЦПФР, який заборонив будь-які операції з акціями підприємства до вирішення цього конфлікту.

Компанія "ЕкоЖитлоБуд", що входить в холдинг "КВВ Груп", заявляє про купівлю у листопаді 2013 50% акцій ЗАТ "АТЕК" у колишнього генерального директора підприємства Михайла Щербакова і його дочки Наталії. Однак, за їхніми словами інший акціонер Андрій Нагребельний влітку 2014 року незаконно вніс зміни до реєстру акціонерів, присвоївши собі їхні акції. Андрій Нагребельний, голова наглядової ради ПАТ "АТЕК", спростовує ці твердження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram