ГоловнаКультура

У Києві презентували унікальне видання Миколи Гоголя

Видання з ілюстраціями Іллі Ісупова приурочили до 185-річчя твору «Вечори на хуторі біля Диканьки»

22 грудня в Києві відбулася презентація видання Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» видавництва «Основи».

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Оформляв книгу відомий український художник і представник "Нової хвилі" Ілля Ісупов. На презентації також показали оригінали всіх 25 ілюстрацій, які Ісупов створив спеціально для творів Гоголя.

Робота над виданням тривала півроку, а ілюстрації художник створив лише за три місяці.

«Ми познайомилися з Іллею, йому сподобалися книги видавництва «Основи», і в нього виникло бажання проілюструвати збірник. До проекту ми підключили Аню Копилову, яка є куратором цього видання і займається всією шкільною серією в «Основі». Спільно вирішили, що найкращою книгою буде збірка Гоголя. Думаю, що це просто ідеальне поєднання Гоголя й Ісупова, адже це - два метри, класики, і в кожного з них у творчості стільки гумору, іронії, стільки всього українського. Крім того, саме 2014 року виповнюється 185 років з того дня, як Гоголь почав писати «Вечори», - розповіла LB.ua директор видавництва «Основи» Дана Павличко.

За словами видавця Анни Копилової, книга розрахована передусім на школярів, оскільки «Вечори...» вивчають у шкільній програмі. Також це книга для батьків, які перечитують класику зі своїми дітьми.

«Завжди бувають сумніви, щось стирається зі спогадів, забувається, іноді з'являється відчуття якоїсь надуманості, як з іншими письменниками, - розповів Ілля Ісупов. - Тому перечитуючи Миколу Васильовича, я, безумовно, відкривав для себе багато нового. Гоголь - абсолютно актуальний, чистий, завжди новий. Ми довго думали над тим, які саме повісті включати в збірник. Книга - це ж зовсім інший проект, не виставковий. У ньому важливо зберегти легкість. Я спочатку вирішив не робити якихось занадто вже характерних персонажів, намагався зробити їх більш лаконічними, щоб підкреслити текст, сенс оповідань».

Також художник зізнається, улюблена повість у збірці - «Ніч перед Різдвом», а найбільш актуальний і неоднозначний персонаж - чорт.

За словами організаторів, за кілька днів продано практично весь перший наклад. Книга вийшла мовою оригіналу.

Нагадаємо, збірка "Вечори на хуторі біля Диканьки" складається з восьми повістей: "Сорочинський ярмарок", "Вечір напередодні Івана Купала", "Майська ніч, або Утоплениця", "Пропала грамота", "Ніч перед Різдвом", "Страшна помста", "Іван Федорович Шпонька і його тітонька" і "Зачароване місце".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram