ГоловнаПолітика

Пашинський запропонував перевірити аналітиків Ради на профпридатність

Глава комітету нацбезпеки обурився критикою законопроекту про РНБО

Пашинський запропонував перевірити аналітиків Ради на профпридатність
Фото: Макс Левин

Глава комітету нацбезпеки Сергій Пашинський запропонував перевірити науково-експертне управління Верховної Ради на профпридатність. Про це він сказав на погоджувальній раді у зв'язку з тим, що парламентські аналітики назвали неконституційними деякі поправки в закон про РНБО.

"Ці зауваження написані очевидно без урахування Конституції України та чинного законодавства", - цитує Пашинського прес-служба партії "Народний фронт".

Голова комітету зазначив, що одне із зауважень управління стосувалося пропозиції наділити РНБО правом організовувати ставку верховного головнокомандувача, хоча в нинішньому законі про оборону вже вказано, що у разі надзвичайного стану ставка створюється з урахуванням пропозиції РНБО про граничну чисельність, склад і структуру цього органу. "Тобто виходить так, що чинна норма про те, що РНБО вносить пропозиції про створення ставки, її чисельність і склад, - це конституційно, а норма про те, що організує роботу - це неконституційно", - обурився Пашинський.

Аналітикам Ради не сподобалася також норма про те, що РНБО отримає повноваження координації та контролю діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції. "Ця правка внесена в статтю закону про РНБО, де вказано, що саме є загрозами національній безпеці. Це аксіома, що корупція, особливо в наших реаліях, є загрозою національній безпеці. Саме тому президент вніс норму про те, що РНБО координує і контролює заходи боротьби з корупцією. Виявляється, що це неконституційно. Це (такі дії науково-експертного управління) або політична заангажованість, або некомпетентність", - підкреслив Пашинський.

Глава комітету повідомив, що на відміну від експертів Ради інституту держави і права ім.Корецького надав висновок, що "запропоновані зміни у чинний закон про РНБО є абсолютно конституційними нормами".

Нагадаємо, что секретарем РНБО став Олександр Турчинов, лідер парламентської фракції "Народний фронт".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram