ГоловнаКультура

Музейна рада при Мінкульті виступила проти "децентралізації" культурних установ

Передача національних культурних установ на баланс місцевих бюджетів суперечить Конституції

Музейна рада при Мінкульті виступила проти "децентралізації" культурних установ
Фото: mykiev.info

Музейна рада при Міністерстві культури України виступила проти передачі культурних установ національного значення на баланс місцевих бюджетів.

Про це йдеться у відкритому листі, підписаному українськими музейниками.

Зокрема, йдеться про намір Кабміну з 2015 року передати всі підлеглі Мінкульту музейні установи на баланс місцевих бюджетів та бюджету міста Києва. У список таких установ також входять Національний заповідник "Софія Київська" і Києво-Печерський заповідник, унесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також Національний науково-дослідний реставраційний центр України.

У листі сказано, що такі наміри суперечать українській Конституції - зокрема статтям 11, 54, 140 і 143. У ст. 54 Конституції на державу покладають "забезпечення збереження історичних пам'яток та інших об'єктів, що становлять культурну цінність". У ст. 140 сказано, що основним завданням місцевого самоврядування є "самостійне вирішення питань місцевого значення", тоді як національні установи мають загальнодержавне значення.

Члени Музейної ради припускають імовірність того, що через неможливість фінансово утримувати національні культурні установи або через політичні вподобання регіонів такі установи можуть чи реорганізувати, чи ліквідувати.

"Цілком усвідомлюючи необхідність системних реформ, зокрема в галузі культури, складну політичну та економічну ситуацію в країні, звертаємо вашу увагу на негативні наслідки заходів децентралізації провідних культурних установ, що однозначно призведе до поглиблення кризи та подальшої деградації національної культури", - йдеться в листі, адресованому президентові України, спікеру Верховної Ради, прем'єр-міністрові, міністру культури і голові парламентського комітету з питань культури і духовності.

На думку музейників, місцеві бюджети не зможуть фінансувати національні музеї та заповідники на належному рівні.

Передача національних музеїв та інших культурних установ державного значення на баланс місцевих бюджетів музейники оцінюють як "реальну спроби антиукраїнських сил послабити національну культуру, а отже, і Українську державу в цілому, в протистоянні із зовнішніми загрозами".

Нагадаємо, культурна громадськість закликала нового міністра культури В'ячеслава Кириленка налагодити діалог і обговорити подальші реформи у сфері культури. Міністр на пропозицію ніяк не відреагував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram