ГоловнаПолітика

Оприлюднено дані про перебіг розслідування катастрофи "Боїнга"

Розслідування триватиме весь 2015 рік

Оприлюднено дані про перебіг розслідування катастрофи "Боїнга"
Фото: EPA/UPG

Нідерланди та Україна майже одночасно оприлюднили інформацію Міжнародної слідчої групи про перебіг розслідування катастрофи малайзійського літака рейсу МН17.

Про це повідомляє сайт СБУ.

У зверненні прокурора Нідерландів Фреда Вестербеке до родичів загиблих наголошено, що слідство зосередилося на визначенні точної причини авіакатастрофи та встановленні осіб, які несуть за неї відповідальність.

"Із самого початку Генеральна прокуратура спиралася на те, що йдеться про підозру в умисному вбивстві, у скоєнні  авіакатастрофи зі смертельним наслідком і про військовий злочин", - повідомив Вестербеке, який також є координатором оперативно-слідчої групи.

З липня слідчі провели докладне розслідування вильоту рейсу МН17 з аеропорту Схіпхол в Амстердамі, серед іншого було перевірено персональні дані пасажирів, здійснення контролю безпеки перед вильотом, а також перевірку багажу, який було завантажено в літак.

Експерти досліджували цифрові та телекомунікаційні перехоплення телефонних розмов, зокрема тих, які було оприлюднено українською стороною.

Було досліджено близько 5,5 мільярда сторінок сайтів у мережі Інтернет, таких як блоги і форуми, а також сторінки соціальних мереж, де публікувалися, серед іншого, фотографії та відеоматеріали зі Східної України.

Проведено ідентифікацію більшості загиблих у катастрофі. У певної кількості жертв було виявлено в тілі металеві фрагменти, які не відповідають матеріалу літака і можуть бути елементами ракети, що влучила в літак МН17.

"Численні повідомлення у ЗМІ вказують в одному напрямку: рейс МН17 було збито зенітно-ракетною установкою. Ми розслідуємо це, але ми не можемо заплющувати очі на існування інших сценаріїв катастроф. На слідство покладено відповідальність надати суду незаперечні докази", - підкреслив Фред Вестербеке.

Слідчі підкреслюють, що буде проведено докладне розслідування можливості застосування ракетної установки "Бук", яка належить до зенітно-ракетних комплексів середньої дальності російського виробництва. Водночас слідство має виключити можливість застосування іншого виду зброї.

"Ми не можемо зупинятися на тому, що є ймовірним, або в якому напрямку найбільше доказів. Беззаперечні докази повинні виключати кожну реальну альтернативу, кожну можливість того, що в основі катастрофи була інша причина", - наголосив координатор слідчої групи.

На думку Вестербеке, розслідування є складним і вимагає багато часу. За попередніми даними, розслідування цієї катастрофи триватиме протягом усього наступного року.

"Остаточною метою для нас є те, щоб судом на відкритому засіданні було встановлено - не може бути ніякого сумніву в тому, що підозрюваний або підозрювані, які постануть перед судом, є винними в авіакатастрофі", - зазначив голландський слідчий.

Нагадаємо, в липні внаслідок катастрофи пасажирського лайнера в Донецькій області загинули 298 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram