ГоловнаПолітика

Порошенко вніс у Раду законопроект про скасування позаблокового статусу

Депутати мають розглянути документ невідкладно

Порошенко вніс у Раду законопроект про скасування позаблокового статусу
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді скасувати позаблоковий статус України.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Президента.

Згідно з ним, Порошенко вніс на розгляд Ради законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості".

Глава держави визначив цей законопроект як невідкладний для позачергового розгляду Радою.

Прес-служба зазначає, що метою документа є створення додаткового механізму забезпечення суверенітету, захисту територіальної цілісності та незалежності України.

"Позаблоковий статус України, який було закріплено в Законі України "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", виявився неефективним у контексті забезпечення безпеки держави від зовнішньої агресії і тиску. Тривале перебування України в "сірій" буферній зоні між потужними системами колективної оборони є додатковим викликом для України", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, в коаліційній угоді закріплено зобов'язання до кінця 2014 року законодавчо взяти курс України на вступ до НАТО.

Нині в Україні законодавчо закріплено позаблоковий статус. Він прописаний в законі про засади зовнішньої і внутрішньої політики. У 11 статті цього документа сказано, що Україна є позаблоковою державою, яка проводить відкриту зовнішню політику і прагне співробітництва з усіма партнерами, але уникаючи залежності від окремих держав, груп чи міжнародних структур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram