ГоловнаПолітика

Порошенко попросив пробачення у поляків за Волинську трагедію

Президент закликав українців і поляків шанувати пам'ять полеглих з обох сторін

Порошенко попросив пробачення у поляків за Волинську трагедію
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко під час свого виступу перед депутатами парламенту Польщі згадав про трагічні сторінки спільної історії під час Другої світової війни та перших повоєнних років.

"Наші народи пройшли разом тисячолітній шлях - складний і часто трагічний. Ми жили разом у великих імперіях, які зникали, залишаючи нам у спадок непорозуміння і розбрат", - заявив Президент, якого цитує його прес-служба.

Порошенко згадав слова президента Польщі Броніслава Коморовського про те, що навіть найбільш драматичне минуле не має розділяти наші країни.

"Нас надихають думки предстоятелів наших церков, які про трагічні сторінки спільної історії під час Другої світової війни та перших повоєнних років радять говорити з великою мудрістю: "Прощаємо і просимо прощення", - сказав Глава української держави.

Також Порошенко нагадав слова Папи Івана Павла II напередодні 60-ї річниці Волинської трагедії: "Якщо Бог простив нам у Христі, тоді треба також людям віруючим пробачити взаємні образи і просити прощення власних гріхів".

Президент підкреслив, що українці та поляки мають докласти всіх зусиль для подальшого примирення та єднання братніх народів.

"Важливо шукати історичну правду й істину, не політизуючи складні сторінки нашої історії. Закликаю і українців, і поляків шанувати пам'ять про полеглих на територіях обох країн. Тих, хто загинув, треба поховати в гідний спосіб. У жодному разі не будувати політику на могилах . Така політика мусить відійти в минуле", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, збройні конфлікти між поляками та українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (у Польщі), або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині та в Закерзонні. Точна кількість загиблих у цих конфліктах не відома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram