ГоловнаЕкономікаБізнес

Кредитори "АТЕК" відклали підписання мирової угоди

На заводі відновлюється господарська діяльність і погашено борги із зарплати

Кредитори "АТЕК" відклали підписання мирової угоди
Фото: google.com.ua/maps

Мирову угоду щодо ПАТ "АТЕК" не буде підписана до розгляду Комітетомкредиторів результатів роботи Інвентаризаційної комісії та плану санації підприємства. Відповідні документи має подати арбітражний керуючий до 16 січня 2015 року.

Таке рішення ухвалено на засіданні Комітету кредиторів "Атек", яке відбулося сьогодні на території підприємства, інформують "Українські новини".

Під час засідання призначений судом арбітражний керуючий Віктор Микитьон виступив категорично проти підписання мирової угоди між кредитором, яким виступає держава, і відстороненим на час санації керівництвом заводу. "Ця угода фактично розтягне на 5 років без будь-якого графіка право повернення боргів державі. При цьому, процес санації припиниться і до керівництва повернуться люди, які вже розікрали підприємство. Справу про банкрутство призупинять. Відновлять діяльність органи управління підприємства. Я спеціально провів вас цехами, щоб ви побачили, яку злочинну діяльність вели тут лжеуправлінці і лжеакціонери", - заявив він.

При цьому, Микитьон повідомив, що сьогодні розслідуванням масштабних розкрадань на підприємстві займаються правоохоронні органи. Найбільші розкрадання, за його словами, сталися протягом двох місяців, коли керуючого не допускали на територію жодні з акціонерів, які зараз запропонували Комітетові кредиторів проект мирової угоди.

Також він заявив, що при правильному проведенні санації підприємство зможе розрахуватися із заборгованостями до кінця весни 2015 року (30 млн грн боргів перед бюджетом і державними фондами). Вже сьогодні на заводі відновлюється господарська діяльність і погашено борги із зарплати, що підтвердили присутні на засіданні представники трудового колективу.

У свою чергу представники Святошинської державної податкової адміністрації (представляють державу і володіють контрольним голосом в Комітеті кредиторів) заявили, що не збираються втручатися в корпоративний конфлікт і зацікавлені лише у відновленні платоспроможності одного із знакових підприємств Києва. Тому, готові розглядати найефективніший варіант санації і не поспішатимуть із підписанням мирової угоди до отримання результатів роботи Інвентаризаційної комісії.

На негайному підписанні мирової угоди наполягала представник одного з акціонерів - голови наглядової ради ПАТ "АТЕК" Андрія Нагребельного.

Водночас інший акціонер - керівник компанії "ЕкоЖитлобуд" Ігор Усенко - підтвердив готовність чекати рішення корпоративного конфлікту в судах з паралельним проведенням санації підприємства. "Рік тому я вам (Комітетові кредиторів) давав проект мирової угоди, на якому тоді поставили хрест.

Дійсно, сьогодні тут є серйозний конфлікт, присвоєно 50% акцій. Це питання треба вирішити до підписання будь-яких угод. Від свого підприємства "ЕкоЖитлобуд" я готовий погасити всі борги. Але дайте мені план санації, дайте перелік активів. А в цій угоді я сенсу не бачу. Це продовження розграбування, підкилимної метушні. Гроші потрібні державі, і я готовий їх заплатити, не тільки я. А ваше завдання - допомогти у прискоренні процесу", - заявив він.

Перед засіданням арбітражний керуючий провів представників НАУ та прокуратури розкраденими цехами. А також показав майданчик, на якому звалено порізане на металобрухт обладнання і стоять заарештовані чотири вагони, приписані до станцій у Дніпропетровській області, частково завантажені металобрухтом під вивіз.

Також продемонстрували приміщення колишнього головного конвеєра і фарбувального цеху, в яких повністю вирізано обладнання і навіть частково зірвано і упаковано під вивіз плитку для підлоги.

Санація АТЕКу триває в умовах корпоративного конфлікту між двома групами, які заявляють про право власності на контрольний пакет акцій АТЕКу, а також на тлі рішення ДКЦПФР, яке заборонило будь-які операції з акціями підприємства до вирішення цього конфлікту.

Компанія "ЕкоЖитлоБуд", яка входить у холдинг "КВВ Груп", заявляє про купівлю в листопаді 2013 року 50% акцій ЗАТ "АТЕК" у колишнього генерального директора підприємства Михайла Щербакова і його дочки Наталії. Однак, за їхніми словами, інший акціонер Андрій Нагребельний влітку 2014 року незаконно вніс зміни до реєстру акціонерів, присвоївши собі їхні акції. Андрій Нагребельний, який є головою наглядової ради ПАТ "АТЕК", спростовує ці твердження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram