ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабміну запропонували новий варіант розрахунку акцизу на цигарки

Тютюновики ініціюють підвищення адвалорної складової акцизу

Кабміну запропонували новий варіант розрахунку акцизу на цигарки
Фото: ipress.ua

Компанія Imperial Tobacco Ukraine розробила нові розрахунки підвищення акцизних ставок на тютюнові вироби, які на 2015 рік повинні дати близько 3 млрд гривень додаткових податкових зборів, і вже подала їх новому уряду.

Про це повідомив директор із корпоративних питань компанії Олег Стрекаль "Цензору".

"По-перше, потрібно негайно змінити структуру тютюнового акцизу, збільшивши його вартісний компонент. Це зупинить скорочення сегмента недорогих вітчизняних цигарок без фільтру і "перетікання" попиту на чорний ринок. По-друге, владі час уже розробляти акцизну політику спільно з усією тютюновою індустрією, а не на догоду окремим компаніям", - переконаний Стрекаль.

З моменту затвердження нового міністра фінансів Наталії Яресько експерти і гравці ринку тютюнових виробів шукають відповідь на питання: чи піде Яресько шляхом надання преференцій виробникам цигарок із фільтром високої цінової групи. Під керівництвом попереднього міністра фінансів Олександра Шлапака в пакеті антикризових законопроектів до Верховної Ради надійшов проект №5079, який передбачає збільшити акцизний податок на цигарки без фільтру на 60%. При цьому податок на цигарки фільтрової групи на весь 2015 рік пропонували залишити на нинішньому рівні. Пропозиція різко підвищити ставки акцизу на одні цигарки та "заморозити" на інші суперечить Угоді про асоціацію з ЄС і плану дій уряду щодо імплементації цього договору.

В Україні ставка акцизного податку на тютюнові вироби складається з двох частин - специфічної й адвалорної. Специфічна ставка (окремо для цигарок з фільтром, окремо - для безфільтрових) встановлюється в гривнях за 1 тисячу штук. Цю суму виробник сплачує до бюджету незалежно від ціни виробів. Друга, адвалорна ставка встановлюється у відсотках від максимальної роздрібної ціни, яку виробник декларує для кожного з брендів цигарок окремо. Таку систему вважають справедливою - що вища ціна цигарок, то більший податок стягують із курця під час їхньої купівлі - і застосовують у більшості країн світу.

Але 2013 року уряд Миколи Азарова двічі знизив адвалорну складову тютюнового акцизу з одночасним підвищенням специфічних ставок. У результаті сума податку, яку сплачують із пачки дорогих фільтрових цигарок, зменшилася в середньому на 60 копійок порівняно з 2012 році. У преміальному сегменті 2013 року акциз з однієї пачки цигарок знизився на 1,13 гривні порівняно з попереднім роком. У першому півріччі 2014-го ситуація була схожою: зниження суми акцизу в ціні дорогих цигарок із фільтром становило (порівняно з 2012 роком) 36 копійок/пачку, а в дешевому сегменті - 92 копійки/пачку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram